Diari digital d'Andorra Bondia

Els mòbils recuperats per la Creu Roja l’any passat s’aproximen al miler


Escrit per: 
M.F.


La Creu Roja Andorrana, a través del seu programa Recicla i ajuda: el teu mòbil vell dóna fruits, va recuperar l’any passat 905 mòbils vells, en dues recollides, una feta al mes de febrer, quan es va aconseguir 478 unitats, i una segona al desembre, quan se’n va recollir 427. D’aquests mòbils recuperats, 125 es revendran en mercats de segona mà i la resta seran reciclats.

D’aquesta manera, la Creu Roja aconseguirà ingressar 458,50 euros, ja que el preu mitjà dels terminals és d’1,95 per unitat aprofitada. Així, tal com manifesten els responsables d’aquesta iniciativa, des que la campanya es va posar en marxa, l’any 2007, el volum total de mòbils recuperats s’eleva a 1.454.
En aquest sentit, cal posar de manifest que ha experimentat un creixement destacable el nombre de terminals recollits, ja que cal tenir en compte que l’any 2008 la xifra va ser de 449.
Tal com explica la coordinadora de voluntariat, campanyes i projectes de la Creu Roja Andorrana, Salima Iglesias, la campanya es va posar en marxa l’any 2007, quan en el primer semestre es va començar a desplegar les actuacions conjuntament amb els tècnics del ministeri de Medi Ambient i el ministeri d’Exteriors.
En un primer moment es va començar amb la selecció dels emplaçaments en funció de la seva relació amb l’objectiu de la campanya i l’afluència de pas dels ciutadans, i es va escollir en primer lloc totes les corporacions, les oficines bancàries, els centres esportius, el Govern i els edificis administratius i les biblioteques, entre altres indrets.
D’aquesta manera, el 2007 es va posar en marxa la campanya amb l’emplaçament de 125 contenidors, que es van distribuir per totes les parròquies. El desembre del mateix any el ministeri de Medi Ambient va aprovar definitivament el finançament per implementar la segona fase de la campanya i es va decidir ampliar els punts on s’havia d’instal·lar els contenidors.
Durant el primer trimestre del 2008 es va dur a terme la prova pilot d’una primera tramesa a la planta de reciclatge de Londres, on és enviat tot aquest material. La segona remesa es va dur a terme al mes de juny. El Comú d’Escaldes va oferir les instal·lacions de la deixalleria comunal per emmagatzemar els mòbils que periòdicament Agentas recull pels diferents contenidors situats al país.
Per avaluar l’evolució de la recollida de mòbils, cal destacar que entre el mes de juny del 2007 i el mateix mes del 2008 es va aconseguir recuperar un total de 549 terminals en desús. D’aquest total, 423 van ser reciclats i 126 van ser revenuts, i la Creu Roja va aconseguir recaptar 508 euros, que va destinar a diferents àrees d’actuació de l’entitat.
Tal com afegeix Iglesias, cal tenir en compte que aquesta campanya té un doble objectiu. D’una banda, conscienciar la societat civil dels problemes mediambientals que genera el fet de no reciclar el material contaminat, i de l’altra, revertir els beneficis que genera la recollida i el reciclatge de mòbils en projectes solidaris de la Creu Roja.

Implicació de diferents parts
Pel que fa al funcionament del projecte, un dels aspectes que cal assenyalar és que quan el 2006 es va aprovar la subvenció del ministeri de Medi Ambient, es va determinar que una part del cost dels contenidors els assumiria aquest ministeri, mentre que una altra part aniria a càrrec de Corporate Mobile Recycling, l’empresa encarregada de la recollida i el transport fins a Madrid.
L’agència de treball amb suport de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, Agentas, va assumir el transport, amb finançament del ministeri de Medi Ambient, dels mòbils recollits als contenidors a la deixalleria d’Escaldes.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic