Diari digital d'Andorra Bondia
Els monitors demanen al Govern l’obertura d’escoles públiques
Els monitors demanen al Govern l’obertura d’escoles públiques

Els monitors demanen al Govern l’obertura d’escoles públiques


Escrit per: 
M.S.C ./ FOTO: J.G.

L’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) ha demanat al Govern la reactivació de l’Escola Nacional Andorrana d’Esquí (Enade), un fet que permetria la posada en funcionament d’escoles públiques al país. Així ho va traslladar l’entitat al ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover –de qui depenen–, en una reunió mantinguda recentment. Això possibilitaria que aquests centres entressin en competència directa amb els privats i per a l’associació seria una via per assolir unes condicions laborals que permetessin “mantenir la dignitat”, ja que la resta d’escoles d’esquí “no podrien estar per sota”. “L’únic futur és a través de les escoles públiques”, va dir el president de l’entitat, Carles Iriarte, que va reiterar que la situació actual porta a l’extinció del monitor.

L’AAME va recordar que la llei que regula l’Enade està en vigor encara que no tingui activitat. Amb tot, caldrà analitzar aquest text i veure com es pot adaptar a la situació actual, ja que data dels anys 90 i segurament requerirà modificacions. En aquest procés caldrà valorar la situació de dos locals que tenia l’escola, al Pas de la Casa i Grau Roig. Iriarte va recordar que quan estava en marxa era l’Enade la que feia l’esquí escolar. Així, va apuntar que en el cas que es reactivés es podria tornar a fer aquestes classes en català i amb tècnica andorrana, un fet que hauria de posar fi a la “vergonyosa” situació actual, en què no es pot garantir l’esquí escolar en català. Per l’entitat això seria la fi del monopoli que tenen les estacions d’esquí en la matèria i permetria als professionals decidir per a qui volen treballar. En tot aquest procés caldria pactar el nombre d’escoles privades i públiques a cada estació.

Segons van explicar els monitors, Jover els va demanar temps per estudiar-ho, però l’objectiu de l’AAME és que abans de final de temporada l’Enade ja po­gués estar en actiu. La petició de recuperar les escoles públiques d’esquí s’ha precipitat després de la convocatòria de “pseudoeleccions” de personal per part de les estacions, que fa que l’associació no vegi sortida possible a la demanda de negociació amb Ski Andorra per a les millores salarials. Fins avui, les societats explotadores no han donat cap resposta a la petició de l’AAME de reunir-se per tractar d’aquest tema.

Per altra banda, l’associació també va tractar amb el ministre d’Educació i Ensenyament Superior d’aspectes relacionats amb la formació dels monitors que han de permetre harmonitzar les titulacions i facilitar-ne el reconeixement internacional. Així mateix, es va tractar dels avenços fets per l’executiu en temes com les competències i el projecte curricular dels monitors. També es va informar que l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (Efpem) posarà en marxa un quart nivell adreçat als entrenadors. 

 

Petició perquè s’ajornin les eleccions a les estacions

L’associació de monitors ha adreçat una carta aquesta setmana al departament de Recursos Humans de Grandvalira-Saetde informant que les eleccions de personal que ha convocat no tenen legitimitat perquè no compleixen el Codi de relacions laborals. Amb tot, s’indica que és positiu per a les societats tenir un interlocutor, i davant la urgència amb què han estat impulsades demana que s’ajornin entre una setmana i quinze dies perquè els empleats puguin organitzar les seves candidatures. La mateixa carta es preveu enviar a la resta d’estacions. El president de l’entitat va lamentar que no s’ha deixat temps suficient als monitors per presentar-s’hi i que són unes eleccions “força teledirigides”, amb candidatures fetes a mida o fins i tot internes amb la direcció de l’escola. De fet, a les eleccions de Saetde només s’hi va presentar una candidatura, encapçalada per l’excorredor Gerard Escoda. Aquest professional és qui gestiona les masterclass que s’ofereixen a Grau Roig.

 

monitors
esquí
escoles
públiques
Enade
aame
Saetde
eleccions

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Se acabara los monitors sin papellesy inventado,pagar 60 tacos sin saver que nivel .engañar el tourista y sobre tot parar el mobing y bullimg de la direction incompentente ex xs prepotentia , chanchuyo Libertat profetional no monopol

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte