Diari digital d'Andorra Bondia
Els monitors demanen als cònsols els comptes de les escoles d’esquí
Els monitors demanen als cònsols els comptes de les escoles d’esquí

Els monitors demanen als cònsols els comptes de les escoles d’esquí


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) i l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) s’han adreçat per carta als quatre cònsols de les parròquies amb estacions perquè els facilitin els comptes de les escoles d’esquí. Tal com va explicar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, els treballs de fiscalització de tots els dominis esquiables excepte Saetde recollits en l’informe del Tribunal de Comptes només exposen els ingressos d’explotació però no es desglossa els ingressos i despeses dels diferents serveis que ofereixen. “Volem veure el benefici que tenen les escoles a costelles dels monitors, que fa dies que denuncien una precarietat laboral brutal.”
Tal com es pot llegir en les cartes adreçades als cònsols majors d’Ordino, Canillo i la Massana, les fiscalitzacions del Tribunal de Comptes assenyalen que els ingressos d’explotació del 2014 de Secnoa pujaven a 4,5 milions d’euros, els d’Ensisa a 29,2 milions i els d’EMAP a 14,2 milions. Per això se sol·licita als mandataris que se’ls facilitin les dades detallades d’ingressos i despeses de les escoles d’esquí corresponents a les dues darreres temporades. En el cas d’Encamp, la carta adreçada per l’USdA i l’AAME indica que, a diferència de la resta de corporacions que tenen en el seu territori dominis esquiables, l’informe del Tribunal de Comptes no reflecteix les dades d’ingressos de Saetde, una qüestió que les entitats atribueixen al fet de ser soci minoritari de la societat. Amb tot, i tenint en compte que el Comú té el 34,12% de les accions, es demanen també els ingressos i despeses de les escoles d’esquí d’aquest domini.
Aquesta acció, segons es pot llegir en les mateixes cartes adreçades als cònsols, té per objectiu donar “màxima transparència” a una empresa dels comuns i que tots els cònsols, a excepció del d’Encamp, presideixen. A més a més, s’exposa que aquesta informació ha de permetre “conèixer més acuradament la realitat de les escoles on treballen els nostres socis, treballadors assalariats, per poder encarar les pròximes negociacions del conveni col·lectiu de sector per als monitors d’esquí amb una imatge real que ens permeti poder definir més precisament els nostres objectius”. Tal com va declarar Ubach, del que es tracta és de “disposar de la mateixa informació per poder negociar en igualtat de condicions”.
Totes les cartes van ser entrades a la corresponent corporació el 10 de març passat i ara estan a l’espera de resposta. L’acció conjunta entre l’AAME i l’USdA arriba després que l’associació que representa els monitors d’esquí al país traslladés al sindicat el problema en què es troben aquests professionals. Com a resposta, l’organització sindical va oferir “ple suport” i la integració de l’AAME a l’USdA en un futur, si així ho decideix.
De fet, els dubtes exposats pel ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior en una reunió amb els monitors sobre si 
l’AAME com a associació podria signar un conveni col·lectiu amb les estacions s’esvairia amb la participació de l’USdA, va dir el secretari general. Ubach també va remarcar que fa quinze o vint anys molts joves andorrans treballaven a les pistes de monitors, mentre que avui amb prou feines representen el 10%. Perquè la neu torni a ser font de treball per a la gent del país i evitar que hagi d’emigrar, va destacar que és necessari que les condicions laborals i salarials en aquestes empreses millorin. I per això cal que “les estacions remin en el mateix sentit i prioritzin els monitors de casa”, respectant els que han vingut de fora, ja que “les muntanyes són dels andorrans i no de les societats que les exploten”. 
Ubach també va fer una crida als polítics que parlen de la identitat del país perquè es posin al lloc d’aquests joves que han de marxar a fora perquè aquí les condicions no els són favorables.

 

USdA
aame
Associació Andorrana de Monitors d’Esquí
comptes
estacions
EMAP
Saetde

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte