Diari digital d'Andorra Bondia
Monitors d’esquí treballant en una de les estacions d’Andorra.
Monitors d’esquí treballant en una de les estacions d’Andorra.

Els monitors demanen feina davant el temor a una reducció de plantilles


Escrit per: 
M.S.C.

Hi ha preocupació entre els monitors d’esquí per les notícies que corren al sector sobre una retallada del personal de les estacions de cara a la temporada d’hivern. A l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) ja els ha arribat el cas d’algun soci que després de deu anys treballant a la mateixa estació li han comunicat que reduiran personal i que no compten amb ell. És per això que l’entitat ha demanat als seus membres que els informin de la situació en què es troben. Vol saber si hi ha algun altre instructor que aquest hivern es quedarà sense feina o bé si persones que estaven allunyades de la professió, vist el context, han decidit tornar a exercir.

La voluntat de l’AAME és traslladar els neguits del col·lectiu a les estacions en les reunions que mantenen abans de l’inici de cada temporada. Aquest any, una de les prioritats serà demanar-los que abans d’anar a buscar personal a fora contractin gent d’Andorra. “Cal donar feina a la gent del nostre país”, diu el president de l’entitat, Carles Iriarte. Una reivindicació, però, que no és nova. Com tampoc ho és la necessitat d’un increment salarial, la millora de les condicions laborals, i la cobertura dels EPIs per part de  totes les societats, unes qüestions que es tornaran a exposar a les empreses. A banda, i tenint en compte el context de pandèmia, l’AAME preguntarà per les mesures sanitàries que s’adoptaran a les escoles d’esquí.

En el cas que des de l’associació es constatés que hi ha un volum important de monitors que no troben feina aquest hivern a les pistes d’Andorra, demanarà al Govern que tanqui les quotes d’immigració fins que aquests professionals que ja viuen al país tinguin un lloc de treball. El president de l’entitat va recordar que des de fa uns quants anys l’associació demana una quota específica per als monitors d’esquí. Es tracta d’una mesura que, a banda d’assegurar que la gent del país té una sortida laboral a les estacions, milloraria els drets laborals dels empleats (remarquen que el salari mínim vinculat a la quota per la qual es contracten monitors d’esquí estrangers és molt baix i això fa que els andorrans decideixin dedicar-se a d’altres activitats amb unes millors condicions).

Els monitors temen que la reducció de les plantilles podria ser significativa, ja que un bon nombre d’escoles d’esquí havia incrementat de forma “desmesurada” la contractació de professionals per adequar-se a la normativa laboral. “Creiem que algunes escoles estaven sobredimensionades per la feina que tenien”, remarca Iriarte.
Des de les estacions es va confirmar que hi haurà una reducció de personal però que encara es desconeix de quant serà. Dimecres, Ski Andorra va presentar al Govern la sol·licitud de quotes de temporers extracomunitaris i comunitaris, una petició que es troba un 30% per sota de la del 2019. La directora de la patronal, Montse Guerrero, va explicar que, en funció de les reserves i dels clients, tot sembla indicar que on es farà una retallada més important de personal serà a la plantilla de serveis, com poden ser els monitors o la restauració. En canvi, en explotació de pistes (és a dir, en pisters i personal que s’encarrega dels remuntadors, per exemple) podria ser que es mantingui el mateix nombre d’empleats tenint en compte que són necessaris si es vol tenir el domini obert. Això no impedeix que al llarg de la temporada es puguin fer més contractacions. Així doncs, encara que es desconeix la reducció exacta de la plantilla, la previsió d’Ski Andorra és que rondarà el 30% respecte de la temporada passada.

El que Guerrero no va voler precisar és si aquesta disminució del 30% també es pot aplicar en la previsió de visitants. Només està clar que serà més difícil atraure clients de mercats més llunyans i, per tant, “en línies generals hi haurà un descens de visitants”. També va explicar que com cada any es treballarà amb el Servei d’Ocupació per contractar gent del Principat. Com a novetat, a l’octubre, el Servei d’Ocupació impulsarà una campanya adreçada a les persones que vulguin treballar a les estacions.

 

 

 

aame
monitors
Ski Andorra
plantilla
quota
Comentaris: 1

Comentaris

saben perfectamente q nadie quiere ir subir a las estaciones porque les pagan 1080 menos el 5,5 de la cass son Andorranos pero estupidos.-por ahi esta crisis haga q se termine el chollo de un sudamericano por nada..

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic