Diari digital d'Andorra Bondia
Els monitors passaran a cobrar un sou fix mínim aquesta temporada
Els monitors passaran a cobrar un sou fix mínim aquesta temporada

Els monitors passaran a cobrar un sou fix mínim aquesta temporada


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Canvis en els contractes dels monitors d’esquí per aquesta temporada d’hivern. Almenys així ho assenyalen les condicions que Saetde ha fet arribar als professionals a les quals ha tingut accés el BONDIA. I sembla ser que la resta d’estacions adoptarien una solució similar, introduint-hi, però, certes peculiaritats en cada cas. La principal novetat que recolliran aquests contractes és que a partir d’ara els instructors passaran a cobrar un sou fix mínim al qual s’hi afegirà una prima. Això representa un canvi radical respecte de les condicions que fins l’any passat tenien aquests empleats ja que cobraven per hora treballada. Així succeïa, per exemple, que si no hi havia neu no percebien cap ingrés. I que en èpoques de poca feina els sous fossin molt baixos.

Aquest hivern, en el cas de Saetde, però, els monitors d’esquí rebran un salari mensual per 40 hores setmanals, que serà de 1.400 euros bruts per a les titulacions més altes i de 1.229 per a la resta. A banda, hi haurà un salari variable que consistirà en una prima comercial que es pagarà a un preu determinat a partir de la 73a hora i a un altre preu a partir de la 75a hora i tot això en funció de la titulació. També s’estableixen com es cobraran les hores requerides (per les quals un client demana específicament per un monitor concret). Aquesta prima es concedirà a partir de la cinquena hora mensual per als nous monitors i en el cas dels repetidors no s’aplicarà fins a la desena (cal constatar que són els instructors que ja han treballat en altres ocasions a Andorra els qui tenen un volum més elevat d’aquest tipus d’hores).

Preguntat per aquests canvis, el president de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME), Carles Iriarte, va destacar que posen en evidència que el que ha denunciat en els darrers temps l’entitat era cert i això ha provocat que les estacions hagin hagut de canviar els contractes perquè han vist que no eren legals. “Això és la mostra que els contractes que s’han estat fent durant anys no complien la llei”, va remarcar. Des de l’associació, a més, es va indicar que tenir un sou mínim fix ofereix seguretat, perquè passi el que passi es podran tenir uns ingressos a diferència de les temporades anteriors en què en les èpoques de menys feina es donaven casos de monitors que no cobraven el mínim per estar coberts per la CASS. També celebren que els canvis garantiran que l’estació subministri els equips de protecció individual (com són el casc, el vestuari o la crema solar, per exemple).

Tot i això van deixar clar que  caldrà analitzar la lletra petita un cop tinguin els contractes i conèixer com es distribuiran els horaris. A banda, remarquen que “si és per cobrar el mateix que l’any passat no hi estarem d’acord” i van recordar que ja havien plantejat un increment de dos euros l’hora per “viure de la professió i viure’n dignament”. “Estem a l’expectativa”, va dir Iriarte. Des de l’AAME es va remarcar que la proposta que l’entitat plantejava era “més interessant” que l’adoptada finalment per les estacions.

 

monitors
contractes
estacions
esquí

Compartir via

Comentaris: 7

Comentaris

I aquestes son les millores que ens proposa la AAME? Mare meva, ja podem plegar tots... I quan desprès veiem com esta el tema dels pisos de lloguer (agreujats pels temporers), les condicions bancàries que se’ls hi proposen per poder cobrar (i que han d'acceptar tots els temporers), i la cada cop mes escassa cobertura de la cass (no estan coberts fins a 3 mesos desprès d'haver estat donats d'alta? encara que la temporada duri uns 4 mesos?). Aviat haurem de canviar de model de país. Ens quedarem sense treballadors de temporada per aquet sector tant important de l'economia andorrana. https://www.change.org/p/monitores-esqui-monitores-de-esqu%C3%AD-en-contra-la-aame
i tu que proposes? nomes escolto que queixes pero cap idea nova a canvi. El sector del monitorat no ha millorat practicament en deu anys i el poc que ho ha fet ha estat gracies a l aame. pero fins avui a ningu li ha importat. practicament no s ha sentit ni una queixa. això deu ser perque als monititors que no han acabat la seva formacio estan pracricamwnt amb les mateixes condicions que els que tenen la formaciò acabada. que pot fer l aame amb els preus desorbitats i la manca de pisos de lloguer? i amb les condicions bancaries? pero tu de que parles? pot ser el que hauries de fer es crear una associació i treballar per millorar la situació dels monitors avui en dia en contes de queixarte tan. aquest es el tarannà de sempre. mirar.se els toros desde la barrera i critica, pero no fer res per millorar.2QR4ZF
Monitor, les nostres propostes són públiques. Només cal que llegeixis la premsa o et posis en contacte amb la AAME. Les queixes que dius no són competència de la AAME.
Aquestes no són les millores aportades per la AAME. Aquesta és la plasmació unilateral d la patronal per complir la llei. La AAME encara espera resposta, després de més d'un any, per asseures i parlar. I si us plau, no barregem temes, allotjament, bancs i CASS es un tema alie a les competències d'una Associació Professional. Un mínim de rigor. El que tenim clar és que volem estar dins i complir la llei del nostre país.
La asociación solo mira por sus propios intereses,es decir por los q los propios cabecillas hoy por hoy disfrutan de ese día de descanso y/ o otros... Nadie mira por nuestros derechos. La profesión ya estaba bien como estaba. Ahora veremos A quien y como afecta esta reforma laboral. Q estamos en un país turístico! ! Y aquí se viene uno A ganar la vida. Salud.
La teva afirmació es falsa i gratuïta. I tots ens volem guanyar la vida honradament i complint la lley
Solo esperar que los monitores tengan mas garantias y aquellos que trabajan muchos años debieran ganar mas dineros porque la fidelidad debe pagarse

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte