Diari digital d'Andorra Bondia
Un monitor d’esquí fent classe en una estació del Principat.
Un monitor d’esquí fent classe en una estació del Principat.

Els monitors, pendents de saber com els afectarà l’acord amb la UE


Escrit per: 
M. S. C. / Foto: BonDia

L’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) està a l’expectativa de saber com afectarà l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) els professionals d’aquest sector. En aquest sentit, el president de l’entitat, Carles Iriarte, va assenyalar que “no sabem exactament què s’està negociant” per part del Govern i, sobretot, si es parlarà o no de lliure circulació de monitors i empreses.
És per això que, a banda de tractar amb l’executiu si l’acord tindrà en compte els monitors o no, l’entitat es desplaçarà el pròxim mes de juny a Budapest, on tindrà lloc el Congrés d’ISIA (l’Associació internacional de monitors d’esquí) i l’assemblea de delegats que versarà sobre l’evolució de la legislació relativa als instructors d’esquí a la Unió Europea, entre altres temes. La trobada permetrà a la delegació andorrana recollir informació sobre aquest tema. La mobilitat dels monitors d’esquí ha estat una qüestió que ha arribat fins i tot a la justícia en alguns països europeus. Aquest és el cas de França, on un monitor britànic va dur als tribunals la denegació de poder exercir al país sota l’argument que no tenia prou titulació. Finalment, una sentència dels tribunals francesos ha acabat reconeixent que els estrangers poden exercir al país perquè la titulació que atorga ISIA és la mateixa que la francesa, va explicar Iriarte. Fent un trasllat a la realitat andorrana, l’AAME està en espera de saber com tot això encaixarà amb l’acord que s’està negociant amb la UE.

El president de l’associació va remarcar que el futur de la professió a nivell internacional passa cada cop per una major especialització i per l’excel·lència. Així, cada cop és més freqüent que els monitors treballin pel seu compte i es desplacin amb el client arreu del món per impartir les formacions. És l’ISIA Card la que permet treballar a nivell internacional, sempre que es formi part de l’organització. En el cas d’Andorra, és l’AAME qui valida les titulacions de l’Efpem (Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya d’Andorra) i les convalida a titulacions ISIA. En total, hi ha 37 països arreu del món que formen part d’aquesta associació internacional.

monitors
pendents
saber
afectarà
acord
ue
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic