Diari digital d'Andorra Bondia
Treballadors a les pistes de Grandvalira.
Treballadors a les pistes de Grandvalira.

Els monitors reiteren que cal donar resposta a les seves especificitats


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Grandvalira

Ja fa anys que els monitors d’esquí reivindiquen la necessitat d’adequar la normativa laboral a les especificitats de la seva professió. Tenint en compte que no s’ha donat resposta a les demandes, les entitats que apleguen aquests treballadors de les pistes han tornat a recordar, a pocs mesos de l’hivern, que aquesta és una assignatura pendent que cal resoldre. 
Des de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) ja es va enviar una carta a Ski Andorra a finals d’agost en què es demanava a la patronal poder-se asseure per iniciar una negociació que permeti assolir una millora laboral per a aquests treballadors. La solució, segons exposa el president de l’entitat, Carles Iriarte, passaria per tancar un conveni col·lectiu que recollís les necessitats d’aquest col·lectiu. Altres opcions que veu com a factibles serien sol·licitar una modificació del Codi de relacions laborals perquè s’adaptés a la feina de monitor i a la resta de professions de les pistes o bé l’elaboració d’una llei específica per al sector de la neu.
Iriarte va destacar que la voluntat és parlar amb la patronal per avançar en aquest objectiu. Es mostra convençut que entre les dues parts hi ha punts de coincidència, com ara el treball per assolir l’excel·lència a les estacions d’esquí del país. En la negociació, segons l’AAME, també hi hauria de prendre part l’Apeda i els monitors del Canaro i Naturlàndia.
També es va expressar sobre la necessitat de donar resposta a les especificitats de la feina de monitor d’esquí el president de l’Associació de Professionals de l’Esquí i Disciplines Associades (Apeda), Manel Arajol. Tal com va recordar, el treball de monitor i els empleats de pistes en general no es pot comparar amb el dels assalariats, que tenen una ocupació fixa els 12 mesos de l’any. Per això es va mostrar partidari de l’aprovació d’un conveni sectorial. Arajol va destacar que la intenció de l’entitat és mantenir reunions amb les estacions i les escoles d’esquí abans de l’inici de l’hivern per parlar de la temporada. Un dels punts que es podrien incloure en la trobada seria la negociació d’aquest conveni, tot i que abans la qüestió s’ha de tractar entre els membres de l’associació. En tot cas, el president de l’Apeda considera que encara s’està a temps d’arribar a un acord amb les estacions amb relació a aquest aspecte. 
Per Arajol, aquesta és una qüestió que genera inquietud entre la professió. Per això l’objectiu és intentar-la millorar. “Si aquesta temporada  pot ser millor per a tothom, intentem millorar-ho i fer-ho més còmode”, destaca. 
Tot i les modificacions que es van incloure al Codi de relacions laborals (que van permetre traslladar el dia festiu a setmanes amb menys activitat), els monitors d’esquí han demanat altres canvis en la normativa o l’assoliment d’un conveni col·lectiu que els permeti treballar quan hi ha més feina, tenint en compte que la seva feina es concentra en pocs mesos. Amb tot, no s’ha fet cap pas endavant en aquest sentit, encara que les estacions s’han mostrat disposades en diverses ocasions a arribar a un acord.

monitors
reiteren
resposta
especificitats
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic