Diari digital d'Andorra Bondia
Els nous casos atesos per violència de gènere es dupliquen aquest any
Els nous casos atesos per violència de gènere es dupliquen aquest any

Els nous casos atesos per violència de gènere es dupliquen aquest any


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Els nous casos de dones ateses pel Servei d’atenció a les víctimes de la violència de gènere s’han pràcticament duplicat en el darrer any. Així, si del gener a l’octubre del 2016 se’n van detectar 56, des de principis d’any fins a la setmana passada es va disparar a 107. Es tracta de la xifra més elevada en nombre absolut de casos nous registrats des del 2013, quan n’hi van haver 83. Tant la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, com la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, van atribuir aquest augment a les formacions i els protocols establerts amb diferents serveis i cossos i les accions de sensibilització adreçades a la població, un fet que ha permès augmentar la detecció d’aquestes situacions. Un exemple d’això és que diferents professionals puguin detectar casos de violència de gènere que fins ara consideraven simples baralles. En aquest sentit, Fenoll va remarcar que el fet que cada vegada més es visibilitzi que la violència vers les dones no té res de normal comporta que situacions que ja exisitien surtin a la llum.

Com en els anys anteriors, totes les dones ateses (155 amb els casos que venen dels anys anteriors) han patit maltractament psicològic (una forma de debilitar la víctima i aplicar altres tipus de violències). Per darrere se situa el social, l’econòmic i el físic. El menys detectat és el sexual, tot i que les expertes remarquen que aquesta és una dada esbiaixada, ja que són situacions que costen d’explicar per part de les víctimes. També segueix sent una dada remarcable l’alt nombre de dones que no denuncien l’agressor, un 61% aquest any (només un 36% ho ha fet). Porras va destacar que és important que la víctima denunciï, però també ho és que el país desplegui totes les accions perquè es faci amb totes les garanties, un dels objectius de les accions que s’han impulsat arran de la llei aprovada el 2015, va dir. Si bé, una gran majoria de les víctimes posa fi a la relació amb l’agressor, un 70%.

Les dones ateses pel servei són majoritàriament espanyoles, andorranes i portugueses (seguint l’estructura de la població del país), tenen entre 40 i 51 anys i entre 29 i 39 anys. Una dada que continua sent alarmant pel Govern és que el 14% de les ateses tenen entre 16 i 27 anys. La majoria són casades (36%) o separades (30%), un 21%, solteres, i un 63% treballa fora de la llar. A més, les dones ateses tenen 196 fills menors d’edat. Des del Govern també es va destacar que un 40% van sol·licitar la justícia gratuïta i 15 famílies han utilitzat els tres pisos d’acollida.

Fenoll va posar en relleu els nous protocols amb diferents serveis i la formació especialitzada impartida a professionals de la policia, bombers, Afers Socials, el Servei d’Ocupació, Salut Mental o docents. Això ha d’assegurar que entenguin què és violència de gènere i com intervenir davant d’un cas. Les formacions es faran anualment. També, amb la policia s’ha establert que la víctima sigui atesa en un despatx, amb la presència d’una advocada i serà derivada al servei especialitzat. A banda s’estan fent tallers per als alumnes de segona ensenyança, s’està preparant un conte per trencar els esterotips de gènere des de la infància i es mantindrà la campanya amb el MoraBanc contra la violència masclista. A més, s’està treballant en un nou programa orientat als agressors (arrencarà a inicis del 2018). 

El telèfon d’atenció a les víctimes de violència de gènere és el 181. Està operatiu 24 hores i els 365 dies de l’any.

 

A l’espera de l’observatori per tenir dades

Des del Govern s’accepta que les dades que es disposen actualment sobre la violència de gènere són molt parcials. A més, es centren principalment en l’àmbit de la parella, però no es disposa de cap mena d’informació sobre les violències que viuen les dones en altres àmbits com els llocs de treball o al carrer. Per tenir una perspectiva més global, un dels punts del Llibre blanc de la igualtat preveu impulsar un observatori que ha de facilitar dades sobre l’assetjament en altres situacions. “Ara no podem dir quina és la incidència”, va remarcar Fenoll, que es va mostrar a l’espera de la implementació d’aquest projecte. 

 

violència de gènere
dones
maltractament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte