Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del congrés de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman que va tenir lloc ahir a Andorra la Vella.
Un moment del congrés de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman que va tenir lloc ahir a Andorra la Vella.

Els ‘ombudsman’ demanen al sector públic intervenir en l’habitatge


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La Federació Iberoamericana de l’Ombudsman (FIO), que celebra a Andorra el XXIII Congrés i l’assemblea general, defensa que l’habitatge digne ha de deixar de ser un dret secundari i no exigible per esdevenir “part integrant i essencial del nucli dels drets humans”, va explicar el raonador del ciutadà, Marc Vila. És per això que les defensories consideren que és necessària una intervenció bàsica de les administracions públiques en aquesta matèria, ja que el mercat, per si sol, no resol l’accessibilitat. Vila va remarcar que aquestes actuacions es poden dur a terme conjuntament amb la iniciativa privada. “Es poden fer inversions rendibles econòmicament, dins d’un marge més raonable, que no siguin especulatives i que tinguin en compte la rendibilitat social”, va dir.

El raonador també va indicar que aquesta intervenció de les institucions no ha de ser “molt onerosa” per al pressupost públic si es fa una estratègia intel·ligent de planificació, gestió i seguiment de l’evolució del mercat per poder-hi intervenir de forma immediata i evitar “sofriments inútils”. Centrant-se en el cas andorrà, Vila creu que tant el Govern com els comuns i les empreses proveïdores d’energia també poden facilitar el dret a l’habitatge i tots els aspectes relacionats amb aquest. Va destacar que el principal problema al Principat és poder obtenir un pis a un preu raonable, fet que obliga a la gent a “dedicar una excessiva part dels seus ingressos a l’habitatge”. El raonador del ciutadà va expressar la seva confiança en la comissió nacional creada recentment per l’executiu, que anirà subministrant dades i “confirmant intuïcions”. Al mateix temps es va mostrar en espera que l’habitatge faci consens entre tots els partits per definir mesures “sostenibles” que es mantinguin amb els canvis de govern. 
Vila es va referir a les paraules de l’exdirector executiu d’Habitat Joan Clos, que va assenyalar diferents formes imaginatives i innovadores més enllà de la promoció d’habitatge públic. Un dels exemples davant la manca de sòl al Principat podria ser l’establiment de convenis amb els països veïns per repoblar zones deshabitades, tant a l’Alt Urgell com a l’Arieja. Clos va destacar que cal trobar solucions ràpides que permetin anar avançant mentre no es resolen les estructurals. Així, va declarar que “el mercat no resol el problema de l’accessibilitat a l’habitatge”, i “per això calen polítiques públiques que resolguin la preponderància excessiva del mercat”.
També la presidenta de la FIO, Iris Míriam Ruiz Class, va destacar que “molt sovint, els governs s’obliden de la qüestió de l’habitatge perquè l’interès econòmic és major”. Per aquest motiu va celebrar el moment històric per la federació amb la trobada que se celebra al Principat. Precisament avui, l’assemblea general de la FIO aprovarà la Declaració d’Andorra, en la qual es recolliran diverses recomanacions.
La jornada de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman d’ahir va finalitzar amb una conferència a càrrec del director de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, Javier de Lucas. El ponent va recordar el xoc existent amb l’estratègia de mercat i va posar com a exemple els fons voltor i la gentrificació. També es va referir a l’impacte del sector turístic, que genera un increment dels preus del lloguer i problemes de convivència. De Lucas va defensar que el dret a l’habitatge s’ha de concebre com un dret bàsic, i va remarcar que hi ha països que el tenen com un dret exigible, com és el cas de França. A més va relacionar el dret a l’habitatge amb els objectius de desenvolupament sostenible.
De la seva banda, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va declarar en el marc del congrés que “cal conscienciar alguns propietaris que determinades actuacions no són acceptables”. Amb tot, Espot va exposar que no s’ha “d’amplificar el problema” i –en el mateix sentit que l’AGIA i les patronals– va afirmar que el fet que la premsa informi de pujades del 30% o 40% en el preu d’alguns lloguers pot animar la resta de propietaris a aplicar aquests increments. El ministre també aposta per fer èmfasi en l’augment de l’oferta de lloguer residencial.

Ombudsman
FIO
Habitatge
raonador del ciutadà
Xavier Espot
Federació Iberoamericana de l’Ombudsman

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte