Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la jornada d’ahir de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman.
Un moment de la jornada d’ahir de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman.

Els ‘ombudsman’ exposen fórmules per afavorir l’accés a l’habitatge


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Raonador del ciutadà

La Federació Iberoamericana de l’Ombudsman (FIO) va aprovar ahir una declaració en la qual recomana als respectius governs diferents fórmules per afavorir l’accés a un habitatge digne i assequible. Entre aquestes hi ha el lloguer social i l’habitatge públic i altres tipus de tinença diferents a la propietat individual, com ara la propietat compartida, la propietat temporal, l’habitatge cooperatiu o l’habitatge col·laboratiu. A més, s’assenyala la necessitat que les institucions facin polítiques per ampliar l’oferta de pisos i que estableixin normes i un sistema de finançament sostenible en aquesta matèria.
Així mateix, i tenint en compte que el dret a l’habitatge és un dret humà, la FIO requereix als estats que executin pressupostos amb un enfocament de drets humans, augmentant els fons per a inversió social. El text també demana als governs regular el sector de l’habitatge i la construcció per evitar l’especulació immobiliària, preveure reserves de sòl per a pisos socials i elaborar normes d’ús del sòl i codis d’edificació i construcció amb un enfocament en drets humans. Això ha de garantir que l’habitatge sigui adequat, assequible, segur i eficient en l’ús de l’energia i els recursos. Pel Raonador del Ciutadà, Marc Vila, la declaració permetrà reflexionar sobre la situació a Andorra i creu que és una “molt bona guia per veure cap a on hem d’anar”. Així, va reiterar la necessitat que totes les institucions prenguin consciència que el dret a l’habitatge i a preu favorable és un dret bàsic de la ciutadania i, per tant, demana la implicació “seria, persistent i constant del sector públic per atacar els desequilibris del mercat”.
Vila va avançar que en la reunió de la comissió nacional que tindrà lloc la setmana que ve ja es podria disposar d’unes primeres dades estimatives sobre el sector. Serà un cop es tingui quantificat el nombre de pisos disponibles quan caldrà valorar si el pressupost que ara es destina a habitatge és suficient o si cal implementar altres accions, com ara l’habitatge protegit, una opció que el raonador creu que caldria impulsar “sense complexos” si es constata que hi ha una mancança. En aquest sentit va dir que una mesura d’aquest tipus no ha de suposar una gran inversió, i a més es poden adoptar fórmules mixtes amb privats. 
En relació a l’opció de potenciar iniciatives basades en altres models diferents a la propietat individual, el raonador considera que “no hem de descartar solucions imaginatives” encara que siguin llunyanes a la tradició d’Andorra. “Per a això ens servirà la declaració. Hi ha un ventall de possibilitats; triem la que sigui més eficient i la que funcioni millor al nostre context”, va dir. 
La presidenta de la FIO, Iris Míriam Ruiz Class, va remarcar la importància de la declaració en un moment com l’actual, amb violacions dels drets dels immigrants, les dones i els infants. Per això va destacar la importància de traslladar el text a altres organitzacions de drets humans. “S’han donat uns pronunciaments i s’ha fet un treball molt significatiu en un moment molt significatiu”, va afirmar al mateix temps que va assenyalar el pes creixent dels ombudsman. Precisament ahir també es va acordar incloure el terme ombudsperson, que serà incorporat al nom de l’entitat en la propera assemblea.

‘ombudsman’
Habitatge
accés
fórmules
afavorir
Número de vots: 108
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic