Diari digital d'Andorra Bondia

Els pacients atesos a atenció primària creixen un 14% i se situen en 19.724


Escrit per: 
M. F.


El volum de pacients atesos als diferents centres d’atenció primària (CAP) que conformen la xarxa sanitària ha estat de 19.724 l’any 2009, la qual cosa suposa un increment del 14% respecte de l’any anterior.

L’atenció d’aquests pacients ha generat un total de 110.616 visites, la qual cosa suposa un descens del 2,25% respecte de l’any anterior. Una de les dades que cal destacar, segons la memòria del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, és que un 10% d’aquestes visites es fan als domicilis dels malalts.
Dels pacients atesos cal destacar que un 48%, concretament 9.296, eren homes, mentre que un altre 52%, és a dir, 10.428, eren dones. El 80% d’aquestes persones ja havien anat anteriorment al centre de salut per ser tractades, mentre que un altre 20% hi va anar el 2009 per primera vegada. Això suposa un increment dels pacients habituals, ja que el 2008 aquest tipus s’havia situat en el 68%, i en canvi, una disminució dels nous pacients, que el 2008 van ser el 38%.
Cal destacar que de manera majoritària les persones que s’adrecen al centre de salut de la parròquia ho fan derivades pel seu metge de capçalera o per un especialista i, de fet, aquestes són les dues vies més habituals perquè un pacient requereixi aquest servei.
Normalment les causes més habituals per les quals les persones van als centres de salut són perquè pateixen una malaltia i requereixen determinades cures o el seguiment del tractament per part dels professionals que hi treballen o bé per ser objecte dels programes de prevenció i promoció o detecció precoç de determinats factors de risc que poden derivar en malalties greus. En aquest cas cal assenyalar que al llarg de l’any passat va créixer el volum de persones que van anar al centre de salut per dur a terme cures o rebre medicació, concretament un 0,54%, i en canvi van disminuir un 0,35% els pacients que hi van anar per dur a terme actes de prevenció o detecció precoç de riscos.
De manera habitual, tal com s’assenyala en la memòria del SAAS corresponent a l’activitat duta a terme l’any passat, les persones que van a aquests serveis tenen una infermera de referència, que és la que fa el seguiment del seu cas. En aquest sentit cal assenyalar que un 94% de les persones tenen aquesta figura referent.
Pel que fa a la classificació dels pacients, cal assenyalar que hi ha persones que són malaltes cròniques, i en aquest sentit cal destacar que l’any passat es van atendre 712 malalts d’aquest tipus als diferents centres. Una altra tipologia són els malalts temporals, és a dir, persones que requereixen els serveis d’atenció primària amb una certa freqüència per alguna patologia en concret, i d’aquesta manera se’n fa un seguiment amb, com a mínim, una visita al mes. En aquest cas, les persones ateses l’any passat es van elevar a 7.210, xifra que suposa un increment molt considerable respecte del 2008, ja que llavors van ser 5.011 els pacients atesos.
També hi ha persones que van de manera esporàdica al centre de salut a rebre algun tractament per una patologia aguda i amb un temps determinat de curació. En aquest cas l’any passat van ser 1.702 les persones que van requerir una atenció puntual d’aquest tipus. Finalment, hi ha el pla de seguiment dels infants, que s’adreça als nens d’entre una setmana i 15 anys. En aquest tipus també s’ha experimentat un creixement notable respecte del 2008, ja que s’ha passat de 1.030 infants atesos a 1.702. En aquest programa es duen a terme accions de prevenció.

Distribució per centre
De les 110.616 visites que es van realitzar al llarg de l’any, cal assenyalar que és el centre d’Andorra la Vella el que ha registrat una activitat més gran, amb un total de 21.151 visites, 19.277 al mateix i centre i 1.803 al domicili del pacient. Un total de 16.861 visites es van fer al centre d’atenció d’Escaldes que es troba ubicat al Prat Gran d’Escaldes. D’aquestes, 14.902 van ser a les instal·lacions del centre i 1.924, al domicili del pacient.
Cal recordar que actualment la xarxa d’atenció primària consta d’onze centre d’atenció primària, D’aquesta manera, cada parròquia compta amb, almenys, un CAP, mentre que d’altres, com ara Escaldes o Andorra la Vella, en tenen més d’un. Un dels que registra menys visites és el CAP de Santa Coloma, concretament  2.871, 2.205 de les quals a les instal·lacions del centre.

719 dones es beneficien del programa maternoinfantil
Des del servei d’Atenció Primària del SAAS es duen a terme altres activitats a banda de l’atenció als centres d’atenció primària. D’aquesta manera, cal assenyalar el programa maternoinfantil, que s’adreça tant a les dones embarassades com a les que ja han donat a llum i viuen els primers dies a la llar amb el nadó. D’aquesta manera, durant l’any passat es va atendre 719 de les 755 dones que havien tingut un fill. Cal destacar que 425 eren primípares, mentre que la resta ja havien estat mares anteriorment. Una altra dada destacada és que la majoria de les dones ateses tenen entre 30 i 34 anys. Pel que fa als problemes que més freqüentment es detecta quan els especialistes es desplacen a les llars, destaca l’assumpció del nou rol que, especialment, ha d’assumir la mare amb el naixement d’un nadó.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte