Diari digital d'Andorra Bondia
Els pacients en llista d’espera per operar-se augmenten més d’un 11%
Els pacients en llista d’espera per operar-se augmenten més d’un 11%

Els pacients en llista d’espera per operar-se augmenten més d’un 11%


Escrit per: 
Agències

Fins a 727 pacients estaven en llista d’espera el desembre del 2016 per operar-se als hospitals de l’Alt Pirineu i Aran, un 11,16% més que el desembre de l’any anterior, segons dades del Servei Català de la Salut. Les xifres creixen tant en intervencions menys greus –que són la majoria– com també en aquelles intervencions amb un temps màxim fixat perquè es consideren cirurgies prioritàries, com les oncològiques, de cataractes o pròtesis de genoll i maluc. En concret, pel que fa a operacions oncològiques, els pacients en espera han passat de tres a cinc en un any. 
En aquesta regió sanitària el desembre del 2015 esperaven per operar-se 161 persones de cataractes o pròtesis de genoll i maluc, xifra que ha augmentat a 178 un any després (un 10,56% més). Les operacions dels grups no garantits (que inclouen varius, galindons o vasectomies) acumulaven el desembre de l’any passat 544 pacients en espera, un 11% més que l’any anterior.
Pel que fa als temps d’espera, en aquesta regió sanitària també s’incrementen. Per entrar a quiròfan per a una intervenció oncològica a l’Alt Pirineu i Aran s’ha passat de 14 dies el desembre del 2015 a 22 dies el mateix mes del 2016. També creix lleugerament el termini per operar-se de cataractes o pròtesis de genoll i maluc, de 46 a 50 dies. En relació amb les altres operacions que recull l’estadística i que no es consideren prioritàries, els dies d’espera als hospitals pirinencs han augmentat de 57 a 62 en un any.
Per centres hospitalaris, l’hospital del Pallars de Tremp és el que presenta una llista d’espera de procediments quirúrgics més elevada, 270 pacients. El segueix l’hospital de la Cerdanya amb 188, el Sant Hospital de la Seu d’Urgell amb 177 i, a l’últim, l’Hospital de la Vall d’Aran amb 92.
L’estadística global de les llistes d’espera es divideix segons el tipus d’intervenció quirúrgica, perquè Salut fixa un temps màxim d’espera per a un total de 27 operacions que es consideren prioritàries. 
Segons aquests terminis, els pacients de cirurgia oncològica (excepte els que tinguin càncer de pròstata o bufeta, en què el temps serà de 
60 dies) esperaran com a màxim 45 dies abans no els operin; els de cirurgia cardíaca valvular i cirurgia cardíaca coronària han de passar pel quiròfan abans de tres mesos i els de cataractes, pròtesi de maluc i pròtesi de genoll trigaran com a màxim sis mesos a ser intervinguts. A la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran no es practiquen les intervencions de cirurgia cardíaca.

pacients
operar-se
Servei Català de la Salut
Alt Pirineu i Aran
Sant Hospital

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte