Diari digital d'Andorra Bondia
José María Garrancho va explicar ahir les novetats en la hipertensió arterial.
José María Garrancho va explicar ahir les novetats en la hipertensió arterial.

Els pacients hipertensos hauran de baixar la pressió per sota de 130/80


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: SAAS

Les noves guies d’hipertensió arterial d’Europa, que es renoven cada quatre o cinc anys, es van fer públiques al juny passat en el Congrés Europeu d’Hipertensió Arterial. Suposen una gran novetat perquè malgrat que a Europa ser hipertens es manté en els nivells anteriors de tenir la pressió en valors superiors al 140/90 mmHg, l’objectiu marcat ara és reduir aquests valors per sota dels 130/80. Així ho va explicar ahir en una conferència José María Garrancho, metge especialista en Nefrologia de la Unitat d’Hipertensió Arterial i Risc Vascular del SAAS.
De fet, Garrancho va dir que a Amèrica les guies ja situen el límit de la hipertensió a partir de 130/80. Segons l’especialista, Europa manté una contradicció en mantenir com a límit de la hipertensió els valors de 140/90 però recomana disminuir-los per sota dels 130/80. “La diferència de criteris per una patologia tan freqüent no s’aguantarà i la tendència serà a rebaixar els criteris com els americans”, va dir Garrancho. I quina repercussió tindrà? Doncs que si fins ara als països desenvolupats un 30% de la població és hipertensa, “si baixem  els 10 milímetres de mercuri com ho han fet a Amèrica, més del 50% de la població podria ser hipertensa. En persones de més de 60 anys la prevalença és de més del 60%, si baixem més, es dispararà fins al 80% de la població gran”, va dir l’expert. El control de la pressió arterial  pot evitar ictus isquèmics o hemorràgics, cardiopatia isquèmica, insuficiència renal, falta de reg a les cames, entre d’altres. 
Si la tendència és a rebaixar el límit, segons Garrancho “és perquè els últims assajos clínics han demostrat que tenir la pressió per sota de 130/80 millora el risc vascular respecte als valors anteriors”. 
A Andorra hi ha una població de gent gran que és la que més hipertensió té i per tant l’expert recomana que hi hagi un major control. Del 30% de la població que és hipertensa, un 30% no ho sap, i dels que ho saben, menys de la meitat es controlen.  El nefròleg recomana a partir dels 40 anys controlar la pressió cada any. 

pacients
hipertensos
baixar
pressió
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic