Diari digital d'Andorra Bondia
La doctora Eva Heras durant la presentació dels resultats, aquesta tarda.
La doctora Eva Heras durant la presentació dels resultats, aquesta tarda.

Els padrins d’Escaldes tenen un nivell “molt bo” de les capacitats integrals


Escrit per: 
Agències / Foto: M. R.

La valoració de les capacitats integrals de les persones majors de 65 anys de la parròquia d'Escaldes-Engordany és molt positiva. Així ho ha anunciat avui a la tarda la cap del Servei d'Envelliment i Salut del SAAS, Eva Heras, qui, en un acte públic a la sala d'actes del Comú escaldenc, ha presentat els resultats del projecte Aptitude. Així, els 269 padrins que professionals del SAAS van avaluar entre els mesos de febrer i maig tenen, en general, un bon nivell físic i un nivell de fragilitat baix. "Moltes de les persones que hem valorat feien activitat física" assenyalava Heras, qui remarcava també que s'ha detectat un baix percentatge de padrins amb deteriorament cognitiu. "Potser allò que crida més l'atenció és la capacitat auditiva, on hem detectat que quasi un 50% de les persones presentaven problemes auditius" comentava Heras tot destacant que, en cap cas, són valoracions clíniques, sinó més aviat valoracions de capacitats. "Aquestes valoracions serveixen per derivar. El metge de capçalera pot veure-les a través de la història clínica digital" apuntava.

Aquests resultats, segons Heras, són millors que d'altres parròquies com Sant Julià de Lòria o Canillo, on també es va dur a terme aquesta anàlisi que té en compte les capacitats auditives, visuals, cognitives, emocionals i socials. En aquest sentit, a Escaldes-Engordany, només un 14% dels padrins avaluats presenten desànim. "Els resultats tenen a veure tant amb la localització de la parròquia com amb el moment en què es va dur a terme l'anàlisi. A Sant Julià la vam fer en plena pandèmia el fet que la gent sortís poc de casa va quedar reflectit" insistia.

El pas següent del projecte Aptitude, segons Heras, és proposar un pla d'intervenció a la parròquia. Una proposta que es planteja amb una durada de 12 mesos on cada setmana es duran a terme aproximacions com ara tallers d'estimulació cognitiva. La parròquia de Sant Julià, de fet, ja va acollir la proposta i va presentar uns resultats molt positius. "Realment vam veure que aquestes persones van millorar després del pla d'intervenció" assegurava Heras. Amb relació a aquest tema, la cap del Servei d'Envelliment i Salut ha avançat que aviat es dissenyarà un pla d'intervenció centrat en l'exercici físic amb l'objectiu de desenvolupar la força i la resistència dels padrins.

Per la seva banda, la consellera de Gent Gran, Magda Mata, ha celebrat que s'atribueixi el bon estat de la capacitat dels padrins escaldencs, en part, a les polítiques impulsades des del Comú. En aquest sentit, Mata ha assegurat que la corporació continuarà fent tot allò que estigui a les seves mans per a promoure un envelliment actiu als ciutadans de la parròquia. Per altra banda, Mata ha avançat que les obres de la llar de jubilats, que es van iniciar a finals de setembre, podrien estar enllestides de cara a l'octubre de l'any que ve. En aquest sentit, la consellera ha assegurat que la qualitat del servei que s'ofereix actualment als padrins a l'espai provisional del local del Prat de les Oques en cap cas minvarà.

gent gran
aptitude

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte