Diari digital d'Andorra Bondia

Els pagesos impulsen una cooperativa per produir trumfes i herbes medicinals


Escrit per: 
M.S.C.

L’Associació de Pagesos i Ramaders preveu impulsar la constitució d’una cooperativa per produir i comercialitzar trumfes de qualitat, plantes aromàtiques i medicinals i mel d’Andorra. La intenció és cobrir entre un 10% i 15% del consum intern de trumfes i plantes medicinals en un període màxim de tres o quatre anys.

Això representaria entre 300.000 i 400.000 quilos de trumfes a l’any i entre 3.500 i 4.500 quilos de planta seca. Aquests nous cultius han de servir com a complement a la producció de tabac, aprofitant la maquinària.
Per impulsar el projecte es crearà la primera cooperativa que es posa en funcionament al Principat, que estarà formada per tots els agricultors que vulguin conrear trumfes de qualitat o plantes medicinals. La societat serà l’encarregada de transformar els productes, embalar-los i comercialitzar-los. Tot i que a Andorra no hi ha una figura establerta com a cooperativa, la intenció és que aquesta societat funcioni d’una manera similar. Així, els socis productors rebran la remuneració dels preus de venda i dels dividends, en el cas que n’hi hagi.
La intenció és posar a disposició dels productors entre 200 i 300 accions i la quantitat mínima que es preveu recollir se situa entre els 300.000 i els 400.000 euros. Aquests diners permetran fer front a la inversió, a més d’assegurar un coixí per les pèrdues que es puguin originar en un principi. Des de Banca Priva d’Andorra (BPA) ‒que ha col·laborat en els plans de recerca de les varietats més adients conjuntament amb el Govern‒, Jordi Alcobé va indicar que els estudis sobre la producció indiquen que es tracta d’un projecte que es pot finançar sense la necessitat de subvencionar-lo directament. Tot i que la cooperativa estarà formada per socis productors, aquests valoraran en un futur la possibilitat d’obrir-se a productors no socis.
Alcobé va remarcar que la inversió inicial és “costosa”. Així, caldrà fer front a l’adquisició de maquinària (per rentar i embalar trumfes) i de les instal·lacions on es realitzarà la producció i s’ubicarà l’estoc. Per finançar aquests costos elevats, la intenció de l’Associació de Pagesos és optar als plans de millora que ofereix el Govern. Aquests són previstos per la Llei d’agricultura i la dotació que s’atorga va en funció de la inversió que es faci.
Amb l’objectiu de presentar el projecte als agricultors i suscitar l’interès per la compra d’accions, a partir de la setmana que ve es faran reunions de poble a les diferents parròquies. A partir d’aquí les persones interessades ja podran presentar la sol·licitud fins a finals del mes d’abril. El volum d’accions determinarà la quota de plantes que cada agricultor podrà conrear, així que com més accions es tingui més es podrà produir.
El primer pas del projecte es farà en breu. Durant el mes de maig se sembraran 10.000 quilos de trumfes, que ja es podran posar a la venda a la tardor. Pel que fa a les plantes medicinals, caldrà esperar una mica més i no es podran oferir fins passat un any.

Exportar les plantes
L’objectiu de la iniciativa és oferir productes de qualitat a la població i als turistes. La major part de la collita es destinarà al consum intern, sobretot en el cas de les trumfes, que són poc exportables, segons va indicar Alcobé. Les plantes medicinals són un cas a part i es podrien comercialitzar a l’estranger. Per aquest motiu, Alcobé va indicar que el mercat intern ja és important i si funciona es buscarà un mecanisme per exportar. Així mateix, va subratllar que és important posar en relleu la marca Andorra. El president de l’Associació de Pagesos i Ramaders, Miquel Font, va afegir que, a més de disposar d’un segell de producte de qualitat, també es pot optar per etiquetar-ho amb un segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
Per ara es conrearan unes dues o tres varietats de patata (elegides gràcies als plans de recerca desenvolupats els darrers anys) seleccionades per als diferents usos i, pel que fa a les plantes medicinals, es podran distribuir com a herba única o en barreja. El preu serà superior al de mercat actual, ja que es tracta d’un producte natural, sense additius i només amb complements orgànics. A més, té una marca pròpia i es farà la rotació de cultius cada dos o tres anys.
Es preveu que el projecte sigui viable en uns tres o quatre anys. Aquest iniciativa obre la porta a productes complementaris que es poden afegir a aquests tres primers que es comercialitzaran. Avui hi ha unes 400 famílies que tenen com a principal font d’ingressos l’agricultura.

Els agricultors presentaran el projecte a les parròquies

El projecte es presentarà als productors de les parròquies. Les reunions començaran a Sant Julià de Lòria el 4 d’abril, a les nou del vespre al Centre Cultural. El 6 d’abril se’n farà dues presentacions. La primera serà a Ordino, a les set del vespre al Centre Esportiu. Tot seguit serà el torn de la Massana. La trobada tindrà lloc a les nou del vespre al Comú. El 7 d’abril també hi haurà dues reunions informatives. A Canillo la trobada se celebrarà al Palau de Gel a les set. A Encamp, els agricultors presentaran el projecte a les nou del vespre al complex esportiu. La darrera reunió informativa tindrà lloc a Andorra la Vella. L’acte es farà a la seu de l’Associació de Pagesos i Ramaders a les set del vespre.

 

 

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Quina bona iniciativa!! Ja tenia al primer client!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte