Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la visita de les autoritats a l’estudi mostra de l’edifici de pisos socials situat a Ciutat de Valls, aquesta tarda.
Un moment de la visita de les autoritats a l’estudi mostra de l’edifici de pisos socials situat a Ciutat de Valls, aquesta tarda.

Els pisos d’ús social del Govern, enllestits el primer trimestre del 2022


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

“És la primera iniciativa d’habitatges d’ús social, bàsicament es tracta d’estudis petits, que fa el Govern” i que estaran enllestits, “tot i que anem sobre la marxa, el primer trimestre del 2022”. D’aquesta manera s'ha referit aquesta tarda el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, al primer edifici de 22 pisos socials que s’està construint en un terreny de 208 m2 al carrer Ciutat de Valls, número 69 d’Andorra la Vella. Ho ha fet en el marc d’una visita d’obres al pis mostra en la qual van participar també el cap de Govern, Xavier Espot, la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i membres de la Fundació Armor, promotora de la construcció d’aquests habitatges que cedirà a l’Executiu.

Els 22 estudis es reparteixen en nou plantes, tenint en compte que la planta baixa i la primera tindran una sèrie d’espais comuns com ara algunes sales i una zona de bugaderia compartida per al veïnatge de l’edifici. El més petit dels habitatges té 31 m2 i el més gran, 59. Tots són d’una habitació, tot i que hi ha la possibilitat de posar-hi dos llits en alguns casos. A més, un dels pisos està habilitat per a acollir persones amb discapacitat i té entrada també per la part alta de Ciutat de Valls.

Els pisos aniran destinats a persones vulnerables, “amb  risc d’exclusió social” que necessiten aquest tipus d’habitatge perquè no poden accedir al mercat ordinari de lloguer, ha remarcat el ministre. Els beneficiaris podran ser grans i joves; ara bé, el que sí que s’intentarà és promoure una bona convivència entre les persones que els utilitzaran, “però això farà part d’un desenvolupament reglamentari”, ha matisat.

Quan s’acabi l’obra, serà el moment en què es podrà procedir a les adjudicacions dels pisos a aquelles persones que més ho necessitin, ha explicat Filloy. D’aquesta manera, la iniciativa se suma a les polítiques d’habitatge “que ja estem impulsant des de l’inici de legislatura on establirem diferents modalitats habitacionals per donar resposta a les diverses necessitats que té la població andorrana”, ha dit.

El ministe ha volgut deixar clar que aquesta infraestructura no s’ha de confondre amb el futur edifici que es construirà entre el carrer Terra Vella i el passatge Borda Nova d’Andorra la Vella, perquè aquells seran “habitatges de preu assequible” destinats a persones que tenen certa capacitat econòmica, una mica superior del llindar econòmic i social però que tampoc poden accedir al mercat ordinari de lloguer. Els adjudicataris d’aquells habitatges sí que hauran de pagar una part del lloguer, però seran pisos “una mica bonificats”, ha especificat.

El ministre ha destacat que la iniciativa de Ciutat de Valls  és un exemple de col·laboració publicoprivada en la qual el Govern i la família Aristot Mora s’han posat d’acord “per donar una resposta social a la primera inquietud de la ciutadania, que és l’habitatge”. En aquest sentit, ha recordat que la família Aristot Mora, propietària també del terreny, és la que es fa càrrec de la construcció d’aquest edifici i el Govern aportarà un lloguer de 40.000 euros anuals per poder tenir aquest recurs que al seu torn posarà a disposició d’aquestes persones més vulnerables. 

Finalment, Filloy ha vinculat aquest projecte amb la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge que aprovarà demà el Consell General. I és que aquest serà precisament l’òrgan facultat per acabar de regular les diverses estructures d’habitatge que es derivaran  per la pròpia llei de l’institut, ha indicat. També serà l’encarregat de coordinar l’accés a aquests pisos, juntament amb el ministeri d’Afers Socials, a partir d’una regulació que establirà el seu ús. 

pisos
ús social
Govern
primer trimestre
2022
Comentaris: 2

Comentaris

Estudis de m... per els del país i torres per els rics...molt maco si senyor! En comptes de regular el mercat es dediquen a rentar-se la cara. Però per molt que se la rentin, a l vista està com ens està quedant el país, al centre edificis monstruosos i peatonals de cement amb cap arbre, i a les muntanyes xalets i xalets i grues i grues.
Aquest paràgraf: “habitatges de preu assequible” destinats a persones que tenen certa capacitat econòmica, una mica superior del llindar econòmic i social però que tampoc poden accedir al mercat ordinari de lloguer... es refereix a gairebé tota l població oi? Ens tracteu com burrus!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic