Diari digital d'Andorra Bondia
La Llei d’igualtat efectiva es va aprovar per unanimitat en la sessió del Consell General del 31 de març del 2022.
La Llei d’igualtat efectiva es va aprovar per unanimitat en la sessió del Consell General del 31 de març del 2022.

Els plans d’igualtat, en l’aire


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Demòcrates

El Comú d’Encamp aprovava la setmana passada en sessió de consell el pla d’igualtat per al període 2023-2026 que es començarà a aplicar precisament aquest mes de juny. D’aquesta manera donava compliment a l’encomana obligatòria recollida en l’article 52 de la Llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes aprovada el 31 de març del 2022 i publicada al BOPA el 20 d’abril segons el qual en el termini de dos anys des de la publicació de la norma les administracions públiques han d’aprovar un pla d’igualtat de dones i homes. 

Encamp és, doncs, com ja va fer notar al seu dia, la primera administració comunal que té un pla d’igualtat, crearà una comissió d’igualtat i pròximament aprovarà un protocol per abordar l’assetjament, fet pel qual estan treballant en protocols d’assetjament laboral i/o sexual. Però, en quina fase d’implementació d’aquesta eina es troben la resta de corporacions comunals? Doncs val a dir que tenint en compte les respostes rebudes, en la majoria dels casos l’elaboració del pla d’igualtat es troba encara en una fase molt incipient tot i que hi ha diferències quant a l’establiment de les estratègies, la programació d’accions per portar-lo a terme i el lideratge del projecte. 

Definició de les fases
El Comú d’Ordino inclou la seva confecció dins l’acompliment de l’Agenda 2030 i del pla de sostenibilitat de la parròquia. Concretament vinculen el pla d’igualtat amb l’objectiu de desenvolupament sostenible (ODS) número 10  que té com a finalitat reduir les desigualtats. Així, des de la corporació s’està treballant en el pla d’igualtat que esperen que estigui enllestit entre el 2023 i principis del 2024. Segons s’explica, la proposta del pla es farà en quatre fases. En primer lloc, es farà un diagnòstic de la situació amb recollida d’informació i anàlisi. En un segon moment, es definiran els objectius, accions, persones destinatàries, calendari, recursos necessaris i indicadors. A continuació es procedirà a la comunicació i finalment s’implementarà amb l’execució de les accions previstes i el seu seguiment.

El Comú d’Ordino puntualitza, a més, que no es produeixen discriminacions entre dones i homes en l’accés al lloc de treball i la resta de condicions de feina a l’administració comunal. En aquest sentit, recorda que les circumstàncies del treball es regulen per l’ordinació de la funció pública, que té com a principis d’actuació l’eficiència, l’eficàcia, l’equitat, l’objectivitat, la transparència i la qualitat del servei. Un cop es tingui aquest pla, s’abordarà el protocol d’actuació per prevenir l’assetjament sexual i/o laboral. 

Des de recursos humans
La resta de comuns expliquen que estan treballant en el projecte. Així ho assenyalen des de la Massana sense donar-ne més detalls. Per la seva banda, el Comú d’Escaldes-Engordany informa que han designat una persona responsable d’igualtat que juntament amb Recursos Humans estan en vies d’elaborar el pla d’igualtat. Segons expliquen, la igualtat és un dels temes prioritaris per al Comú i el seu compromís amb la igualtat entre homes i dones ha quedat palès des del primer dia. Bona prova d’això, assenyalen, és el programa Empodera’t. 

Al Comú de Canillo és també el departament de Recursos Humans qui s’encarrega de liderar el projecte del pla d’igualtat. La intenció és començar a  treballar-lo aviat, però ara per ara no es té més informació al respecte.

Des d’Andorra la Vella, s’informa que s’està ultimant un reglament del pla d’igualtat per implementar el que dicta la llei amb accions com ara vetllar per la no-discriminació o designar una persona del Comú encarregada d’aquestes qüestions. La previsió, segons es comunica, és que el document es pugui aprovar ben aviat.

Externalització del pla 
El Comú de Sant Julià Lòria opta per una altra modalitat quant a qui s’encarregarà de confegir el pla. I és que ho farà una empresa externa. Ara mateix, la corporació ha demanat alguns pressupostos per saber què els costarà fer-lo. Tot i que el gruix de la feina s’externalitzarà, es comptarà amb la implicació i ajuda de personal del Comú, en concret del departament de Recursos Humans. Són dues les raons que els porten a optar per contractar una empresa externa. D’una banda, perquè es considera que és un tema força complex i convé que se n’encarregui algú que sigui expert en la matèria, i de l’altra, per descarregar de feina el departament de Recursos Humans,  que ja va prou saturat. Des de la corporació esperen rebre aviat els pressupostos sol·licitats i un cop els tinguin adjudicaran el projecte i s’hi començarà a treballar.

Quant a la resta d’administracions públiques, caldrà veure quins són els ritmes i com s’avança perquè l’abril del 2024 disposin del pla tal com obliga la llei.

plans d'igualtat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte