Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la presentació del projecte de remodelació de les avingudes d’Encamp.
Un moment de la presentació del projecte de remodelació de les avingudes d’Encamp.

Els privats hauran de pagar entre 3.000 i 6.000 € per les avingudes


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Els propietaris dels edificis que hi ha a les avingudes Joan Martí i François Mitterrand d’Encamp hauran de pagar 300 euros per metre lineal de façana si aquesta dona a l’avinguda, i 150 euros per metre si dona pel darrere per les obres que es faran en aquest carrer. Això suposa una aportació d’entre 3.000 i 6.000 euros per propietari i en el cas del carrer Major el cost serà d’uns 1.500 euros per privat.
El comú ja va informar que per finançar la remodelació es comptaria amb l’aportació dels propietaris a través de les contribucions especials. Aquesta mesura no satisfà l’oposició liberal. El conseller de la formació Jordi Troguet considera que les voravies dels trams afectats estan en bones condicions i no entén per què els privats han de sortir “perjudicats” de la decisió de la corporació de reformar-les. A més, denuncia que en algunes zones, les voravies s’han refet de forma gratuïta per als propietaris i considera que això suposa un “greuge”, ja que cal adoptar el mateix sistema en tots els casos. Troguet també va explicar que la decisió del comú ha comportat crítiques entre els propietaris afectats.
Amb tot, el projecte de remodelació satisfà els comerciants i l’oposició comunal. El fet és que veuen en aquesta intervenció una oportunitat per potenciar l’atractiu comercial i turístic del poble. Així, l’Associació d’Empreses d’Encamp considera que el projecte és necessari no només per als comerços, sinó també per als residents, i per tant, serà “un bé per a la parròquia en general”, encara que adverteix que tothom s’hi haurà d’implicar. Per a l’entitat, Encamp té un gran potencial i s’ha de posar en valor. Des de l’associació van remarcar que el fet que la zona sigui més atractiva afavorirà el comerç. Tot i així, avisen que també hi haurà d’haver una implicació dels establiments en la millora de “l’atractivitat” dels locals comercials i dels propietaris en l’adequació dels immobles a l’embelliment de la via pública. Al mateix temps van posar en relleu que amb la potenciació de les zones històriques del poble que s’assolirà amb el projecte podria créixer l’afluència de turistes, fent que s’aturin a “la parròquia, que disposa d’un gran atractiu en aquesta matèria”. Els empresaris també van destacar que el projecte donarà més espais als vianants amb la creació de zones de lleure i la reducció de la velocitat dels vehicles, un fet que “incitarà el vianant a quedar-se i passejar pel centre del poble”. L’entitat espera que la remodelació no comporti un increment dels preus dels lloguers “si volem que el projecte sigui positiu per a la parròquia”. Quant a l’execució dels treballs, l’associació va celebrar que el comú s’hagi compromès a fer que tinguin el mínim d’impacte possible, i a més un representant dels comerciants participarà en les visites d’obra.
De la seva banda, Troguet va declarar que el projecte “m’ha agradat molt” i va posar en relleu que serà un element que permetrà reactivar aquesta zona tot i que en faran falta d’altres. L’única observació fa referència a la utilització del granit en el paviment, ja que té dubtes sobre la seva funcionalitat tenint en compte que haurà de suportar un pes important. A l’últim, el conseller socialdemòcrata al comú d’Encamp Pere Marsenyach es va mostrar satisfet del projecte, que espera que permeti dinamitzar les tres zones del poble i afavorir el comerç. Marsenyach també defensa la participació dels propietaris en el finançament de les obres, seguint la pràctica que el comú té en les intervencions de més envergadura. En aquest sentit considera que si al Pas de la Casa es van adoptar les contribucions especials, en aquest cas s’hauria de fer el mateix per un criteri d’igualtat. En tot cas, a Encamp el percentatge que hauran d’assumir els propietaris serà més baix que al Pas de la Casa.

privats
pagar
entre
3.000 i 6.000 €
avingudes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic