Diari digital d'Andorra Bondia
El director del Cos de Banders, Ferran Teixidó, ha presentat el nou reglament sobre la tinença de gossos perillosos.
El director del Cos de Banders, Ferran Teixidó, ha presentat el nou reglament sobre la tinença de gossos perillosos.

Els propietaris de cadells de gossos perillosos els hauran d’esterilitzar


Escrit per: 
M.S./ Foto: SFGA

Els propietaris de cadells de gossos de races potencialment perilloses, o encreuaments d’aquestes, estaran obligats a esterilitzar-los o a castrar-los abans que compleixin un any i sempre en el moment que ho indiqui el veterinari. Així ho preveu el nou reglament de tinença de gossos perillosos i potencialment perillosos que ha presentat aquest dilluns el director del Cos de Banders, Ferran Teixidó, que ha remarcat que aquesta mesura servirà “per controlar-ne la població”.

En aquest sentit, Teixidó ha detallat que amb la normativa queden prohibides la reproducció i la cria de cadells de gossos de les races considerades potencialment perilloses, així com el seu encreuament amb gossos de qualsevol altra raça. 

Precisament, amb el nou reglament es distingeix entre gos potencialment perillós i gos perillós. En el primer cas s’inclouen els animals de pura raça o encreuaments d’aquestes 15 races que es consideren potencialment perilloses, com són l’Akita americà, que s’incorpora amb la nova normativa, i les ja incloses en la reglamentació anterior, com són el Bullmastiff, Dòberman, Dog argentí, Dog de Bordeus, Fila brasiler, Mastí napolità, Pit bull terrier americà, Gos de presa canari, Rottweiler, Terrier de Staffordshire americà, Bull terrier de Staffordshire (anglès), Buldog americà, Akita inu i Tosa inu.

Pel que fa al gos perillós, Teixidó ha detallat que rebran aquesta consideració aquells animals de qualsevol altra raça que en un moment donat mostrin un comportament agressiu que pugui suposar una amenaça per a la integritat física de les persones o altres animals o que mosseguin o ataquin una persona o un altre animal amb un comportament pacífic i causin una lesió que comporti una intervenció mèdica o veterinària. En aquest cas, es modificarà la inscripció de l’animal al RAC perquè sigui considerat gos potencialment perillós, tot i que encara que no hi hagi intervenció els banders podran també modificar el RAC en el cas d’aquells animals amb comportament agressiu. “Volem avançar-nos a la intervenció mèdica o veterinària”, ha destacat Teixidó, que ha remarcat que amb la nova normativa es busca “prevenir i evitar possibles situacions de perillositat”.

D’altra banda, i després de l’esmena aportada pels grups de la majoria en la modificació de la Llei del Cos de Banders per tal que els propietaris de gossos potencialment perillosos haguessin de superar una formació obligatòria per acreditar la seva capacitat per fer-se càrrec d’un animal d’aquestes característiques, el reglament preveu que qui vulgui adquirir un ca d’aquest tipus hagi de passar dues formacions.

La primera, tal com ha precisat el director dels banders, serà impartida en un centre d’ensinistrament autoritzat a tal efecte i consistirà en l’explicació sobre les races reconegudes com a potencialment perilloses i el comportament d’aquests animals, “bàsicament el que seria etologia canina”, a la vegada que es farà també una valoració de l’entorn de la persona que vol adquirir un gos d’aquestes característiques (entorn familiar, estil de vida, tipus d’habitatge, entre d’altres).

Posteriorment, tindrà lloc una formació sobre la normativa vigent en matèria de tinença i protecció d’animals i les obligacions que comporta, una formació que portarà a terme el departament d’Agricultura amb la col·laboració dels banders, i que, com a mínim, es portarà a terme un cop cada sis mesos. 

Per a cada una de les formacions caldrà superar una prova d’avaluació per poder obtenir l’acreditació corresponent, tal com ha explicat Teixidó, que ha deixat clar que els actuals propietaris de gossos potencialment perillosos “no hauran de fer la formació”, tot i que sí l’hauran de passar “en el cas que incompleixen alguna de les disposicions del reglament”. També l’hauran de passar aquells propietaris de cans que tot i no ser potencialment perillosos s’hi acabin considerant i modificant la inscripció al RAC.

El reglament estableix també que els gossos perillosos o potencialment perillosos, que no poden ser portats per menors d’edat, han d’anar sempre lligats amb una corretja o cadena no extensible i amb el morrió degudament col·locat que impedeixi a l’animal l’obertura completa de la mandíbula. En el cas de la corretja, i a diferència de la normativa vigent, aquesta haurà de tenir una llargada de com a màxim 1,5 metres. També es prohibeix que una mateixa persona porti a la vegada més d’un gos perillós.

Fins a 645 animals i 25 atestats fins a l’agost

Al registre d’animals de companyia (RAC) hi ha inscrits fins a 645 gossos  perillosos i potencialment perillosos, segons ha revelat el director del Cos de Banders, Ferran Teixidó, que ha precisat, però, que aquesta xifra representa únicament el 6% dels animals inscrits al RAC.

Pel que fa al nombre d’atestats que han hagut de fer els banders relacionats amb aquest tipus de cans, Teixidó ha explicat que fins a l’agost passat se n’han portat a terme 25, els mateixos que es van registrar en tot l’any 2016. Des d’aleshores es van incrementar fins als 81 atestats del 2018, mentre els darrers dos exercicis la xifra va baixar fins als 58 i 54, respectivament.

Així mateix, el director dels banders ha destacat que en 8 dels atestats efectuats fins al mes passat, els propietaris es van acollir a la reducció per conformitat de la sanció.

propietaris
cadells
gossos
perillosos
hauran
d’esterilitzar
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic