Diari digital d'Andorra Bondia
El president del Col·legi de Psicòlegs, Òscar Fernández.
El president del Col·legi de Psicòlegs, Òscar Fernández.

Els psicòlegs avisen que en salut mental “el pitjor està per arribar”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: BonDia

Fa pràcticament un any que el món viu la pandèmia de coronavirus i des del primer moment es va detectar que a més de les conseqüències pròpies de la malaltia, la crisi sanitària també tindria una gran afectació en la salut mental de bona part de la població. Andorra, asseguren des del Col·legi de Psicòlegs, no és una excepció, i si bé des de la primera onada s’han notat efectes en aquest àmbit, avisen que “el pitjor està per arribar”. De fet, una de les grans preocupacions és el col·lectiu sanitari, que segueix sota una gran pressió.

“No tenim dades quantitatives, però podem assegurar que a Andorra la salut mental està afectada, igual que als països del voltant. Està afectada i està en risc”, afirma el president del Col·legi, Òscar Fernández, que especifica que “hi ha un risc potencial que això es tradueixi ja en el present, però sobretot en el futur en patologies mentals”. Fernández explica que no existeix un període comú de temps per a tothom, però que l’habitual és que “mentre existeixi la causa, i en aquest moment la causa és el virus, la por al virus i a les seves conseqüències, mentre això estigui present, és molt probable que no aparegui del tot el trastorn”. Per aquest motiu adverteix: “tot el que ha de venir a nivell de salut mental, encara no ens ha arribat”.

En aquest sentit, recorda que ja en la primera onada des de l’OMS es va avisar que s’esperava una pandèmia en salut mental, però finalment, s’ha encadenat una segona onada amb una tercera “i no veiem el final”. Per això, “probablement, el pitjor en salut mental encara està per arribar”.

Sanitaris
Després d’un estiu amb cert relaxament de les mesures on “hi va haver una millora de l’estat d’ànim”, l’arribada de la segona onada i la tercera, sense poder descansar, també ha tingut efectes, i sobretot, “penso en el col·lectiu sanitari”. “Sempre han advertit de la conveniència de no relaxar-nos, i ara ens expliquen que per a ells ha sigut molt decebedor i desesperançador que s’estiguin pagant les conseqüències d’haver relaxat les mesures”, relata Fernández, que remarca que tot i que l’arribada de la vacuna pot portar certa esperança, en el cas dels sanitaris, especialment els que han estat en primera línia “han patit molt i estan patint molt els efectes”.

La situació de crisi s’allarga i “els efectes són durs, greus, i probablement no els tenim tots aquí”, insisteix, apuntant que a vegades al personal sanitari, i sobretot als metges, “els costa molt demanar ajuda”. Per això ressalta que “és un col·lectiu a qui se li ha de prestar molta atenció, perquè són els que han de cuidar i per tant, és un col·lectiu que ens preocupa i creiem que necessita una atenció en salut mental acurada”.

Efectes
I quins són els problemes que més han detectat fins ara lligats a la pandèmia? “Hi ha hagut quadres d’estrès posttraumàtic, de depressió, ansietat generalitzada, trastorn del son, atacs de pànic... Tot això ho hem vist i ho estem veient”, diu, i hi afegeix que “no és quelcom que hagi acabat i que ho puguem donar per tancat”. Uns trastorns, a més, que no tindran conseqüències immediates, però sí “a mitjà i llarg termini”.

Per això també recomana estar alerta a determinats senyals que poden considerar-se d’alarma. “Irritabilitat, susceptibilitat, tristesa, esgotament, tots aquests símptomes podrien denotar que hi ha una afectació més profunda del que la persona està percebent”, exposa, i reconeix, això sí, que no es pot donar per fet que tothom acabi patint una patologia, perquè “hi ha persones que tenen eines pròpies de gestió i resolució de conflictes interns i que se’n sortiran molt bé sense ajuda d’un psicòleg”.

Consultes
Malgrat que hi ha una afectació notable a nivell de salut mental, Òscar Fernández no pot donar una resposta clara quan se li pregunta si han tingut un increment de consultes. “Sí i no”. Per què? “Vam notar un gran increment quan vam posar el servei d’atenció gratuït. Clarament era un servei que feia falta. Però nosaltres seguim treballant perquè l’atenció psicològica formi part de la cartera de serveis de la CASS i hi ha moltes persones que et demanen si ja és així o no”, exposa. D’altra banda, “la crisi econòmica, social i laboral fa que valorin si poden permetre’s anar a la consulta del psicòleg”. Així doncs, “a l’inici vam notar un increment de la demanda i ara hi ha moltes persones que potser ho necessitarien però no poden venir”. Per tant, com que el servei de Salut Mental del SAAS és “més accessible, la majoria de persones van cap allà” i altres estan en espera que la psicologia també tingui cobertura pública.

psicòlegs
avisen
Salut
mental
“el pitjor està per arribar”
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic