Diari digital d'Andorra Bondia
Helena Mas durant la compareixença per presentar el reglament dels actes de psicologia.
Helena Mas durant la compareixença per presentar el reglament dels actes de psicologia.

Els psicòlegs, 'in extremis'


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

“És un dia històric”. Així va qualificar la ministra de Salut, Helena Mas, la jornada d’ahir per la posada en marxa del règim del tercer pagador per als actes de farmàcia per a les persones més grans de 65 anys i per la posada en marxa del conveni dels actes de psicologia per la CASS. Tot i això, i pel que fa a aquesta darrera qüestió, cal tenir en compte que segons va informar a hores d’ara només hi ha cinc professionals acreditats per Salut. Una xifra que s’ha de complementar amb les dades facilitades des del Col·legi de Psicòlegs d’Andorra (Copsia), segons les quals a dia d’avui hi ha un total de 15 professionals que s’han interessat pel conveni, i concretament 7 han iniciat els tràmits per fer-la possible. D’aquests 7, 5 són els que tenen ja l’acreditació. 

En qualsevol cas, tot i que la ministra va insistir que ja des d’ara tant el metge referent com el psiquiatre o els especialistes que preveu el reglament de la cartera de serveis ja poden fer la derivació al psicòleg, no serà fins a finals d’aquesta setmana, en paraules de la ministra, o bé abans d’acabar el mes de setembre, segons el Copsia, que es podrien començar a atendre les persones derivades. En aquest sentit, Mas va explicar que es necessita més temps perquè més professionals es puguin sumar a la iniciativa, però de moment “ja hi estem treballant”. També va aprofitar l’ocasió per recordar que el procés d’acreditació té tres moments: l’acreditació del ministeri, la signatura del conveni acordat amb el Copsia i la formació necessària per accedir a la història clínica compartida. És per això que els professionals van sol·licitant l’accés a cadascuna d’aquestes fases i es requereix cert temps per completar tot el procediment, va assenyalar Mas.  

La ministra va insistir en tot moment que com que es tracta d’un procés que entra per la via preferent, els usuaris ja poden demanar la derivació, prèvia valoració del metge o especialista referent. Cal recordar que els professionals que s’hi vulguin adherir han de fer una formació sobre la història clínica compartida. En relació amb això, Mas va apuntar que consisteix en un parell d’hores de formació “personalitzada” que s’adapta a la disponibilitat dels psicòlegs.

També des del Copsia es fa notar que per complir alguns dels requisits que es demanen per complimentar el procediment requereixen temps. És el cas, per exemple, de l’acreditació de la vida laboral, que en ocasions s’ha de demanar a Espanya “i no són tràmits àgils”, es va puntualitzar. De tota manera, mantenen que la resposta dels col·legiats és bona i que a poc a poc se n’hi aniran afegint més.

Preocupació dels usuaris
D’altra banda, hi ha potencials usuaris del servei que han mostrat el seu neguit perquè el psicòleg que ja els porta no vol ara per ara entrar en la cartera de serveis. Així, des de l’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra) van explicar que han rebut diverses trucades d’associats manifestant aquesta preocupació. Els motius que han manifestat aquests professionals per no adherir-se són diversos. Alguns tenen a veure amb el requisit del temps de residència al país, d’altres amb les tarifes, ja que en la majoria dels casos el preu de les sessions és més elevat dels 45 euros pactats amb Salut. Una altra de les causes té a veure amb la història clínica compartida, ja sigui per la feina d’introduir-hi certes dades com pels dubtes que els sorgeixen al voltant del dret de confidencialitat.

Sense incidències a les farmàcies pel tercer pagador
De moment, al ministeri de Salut no els constaven ahir a la tarda incidències en l’aplicació del tercer pagador per a la gent gran en els actes de farmàcia. Segons la seva titular, “sí que hi ha hagut persones que han trucat per demanar informació”. De tota manera, no va descartar que es presenti alguna situació “a la qual s’hagi de posar remei”. Però “estem molt contents”, va assegurar. I va afegir que “les persones coneixen aquesta iniciativa”. També va voler donar les gràcies a les farmàcies, la CASS i el Col·legi de Farmacèutics, que “han ajudat moltíssim i estem molt satisfets”.

En relació amb això, el president de la Federació d’Associacions de la Gent Gran, Félix Zapatero, va mostrar la seva satisfacció perquè amb l’aplicació del tercer pagador als actes de farmàcia s’acaba un cicle que permet que la gent gran amb la via preferent només han de pagar el 25% del preu dels medicaments.

psicòlegs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte