Diari digital d'Andorra Bondia
El president del Col·legi de Psicòlegs, Òscar Fernández.
El president del Col·legi de Psicòlegs, Òscar Fernández.

Els psicòlegs troben “insuficients” 8 sessions per als afectats per Covid


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: O.F.

El Col·legi de Psicòlegs considera que el nou programa d’atenció psicològica per als afectats per la Covid o per les mesures preses amb motiu de la pandèmia aprovat dimecres pel Govern és una “bona iniciativa” donades le conseqüències de la pandèmia en la salut mental de molts ciutadans. Amb tot, volen ser molt prudents encara per pronunciar-se perquè els “falta informació”. Així ho va declarar el seu president, Òscar Fernández. Per aquest motiu, des del Col·legi prefereixen “no entrar en valoracions fins que no sapiguem el contingut i el procediment”, va remarcar.

Va ser dimecres quan van poder llegir aquesta primera configuració del programa per la publicació del decret d’aprovació de l’executiu al BOPA i el posterior anunci del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, però esperen tenir més informació a partir de la setmana vinent, tal com va anunciar el mateix ministre. De tota manera són dues les qüestions sobre les quals Fernández ha posat el focus: el nombre de sessions i la tarifa de cada una d’elles.

Adaptació de la durada 
Quant a la duració de les visites, Fernández va fer notar que hauria de ser flexible, ja que si la patologia que presenta l’usuari és de caràcter greu el nombre de sessions “pot ser insuficient”. És per aquest motiu que considera que aquesta durada hauria d’adaptar-se a cada pacient. En aquest sentit opina que el ministeri de Salut podria treballar amb aquesta premissa per poder establir mecanismes per renovar el pla per a aquelles persones que ho necessitessin. 
El que caldria establir és el protocol per seguir, és a dir, si aquesta ampliació l’hauria de comunicar el mateix psicòleg o bé hauria de fer la derivació una altra vegada el metge referent. I és que el convenciment és precisament aquest: per a molts ho serà, en canvi també “per a molts no ho serà”, insisteix. 

El preu no paga l’esforç
L’altre aspecte sobre el qual va incidir és el de la tarifa de 36 euros per sessió. En relació amb això, Fernández entén l’esforç que fa el Govern amb la partida de 225.000 euros que està prevista, que servirà per finançar el 65% de la visita, de manera que el pacient només abonarà el 35% restant (12,6 euros). Però també subratlla “l’esforç” que hi ha darrere de la feina del psicòleg, que va més enllà de l’hora estricta de sessió, ja que hi ha tot un treball previ de preparació abans de la vista i un de posterior a la mateixa d’anàlisi i recapitulació. 
Fernández va recordar que la tarifa d’una hora de sessió amb un psicòleg és de 60 euros. En aquest sentit, coincideix en l’èmfasi que va posar Martínez Benazet a l’hora de recalcar que les condicions del conveni que s’establiran en aquest programa “no tenen res a veure amb el conveni dels psicòlegs amb la CASS”. I és que segons Fernández, “no volem que aquest servei condicioni la negociació perquè lluitarem perquè les condicions siguin millors que les que es plantegen en aquest programa”.

Adhesió dels psicòlegs
Quant a la participació dels professionals, el president del Col·legi va assegurar que hi ha molts psicòlegs que s’han interessat per conèixer el programa, “però encara no hi ha prou informació sobre les condicions del conveni” com per adherir-s’hi, recalca. 
Cal recordar que el titular de Salut va referir dimecres que  aquest projecte és “molt rellevant” i donarà resposta a una necessitat de cobertura per a l’atenció psicològica de la població que hagi patit la malaltia, un procés de dol associat a la Covid o hagi resultat greument afectat per les derivacions econòmiques del context de la pandèmia. S’hi podran beneficiar les persones a partir dels 6 anys que tinguin la residència i el permís de treball. Si hi són derivats pels treballadors socials, l’Executiu es farà càrrec del 100% de la tarifa.

La convenció amb la CASS, “en punt mort”

L’entrada dels psicòlegs a la cartera de serveis de la CASS es troba “en punt mort”, segons va posar de relleu Òscar Fernández. I aquesta situació li pesa després de sis anys d’estar-hi “batallant”. I és que a la junta actual del Col·legi li queden només tres mesos de mandat i per tant aquest tema “l’haurem de deixar en mans de la següent junta”. Quins són els esculls? Bàsicament dos, “la partida pressupostària  i la decisió política”, va dir. Fa uns anys es debatia sobre altres aspectes com ara “si era necessari” o si hi hauria una demanda desbordant

D’altra banda, sobre el Pla integral de salut mental i addiccions, Tenen constància que s’hi està treballant i estan “a l’expectativa” que es faci públic. 

psicòlegs
troben
“insuficients”
8 sessions
afectats
covid
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic