Diari digital d'Andorra Bondia

Els punts verds experimenten un important creixement a les parròquies


Escrit per: 
Marta Fernández


Al llarg dels anys les diferents parròquies han anat incrementat el nombre de punts de recollida selectiva amb la intenció d’apropar el reciclatge als ciutadans.

 D’aquesta manera, cal recordar que el primer esforç important en la recollida selectiva es va fer amb el vidre i que posteriorment es va començar a tirar endavant la de paper i cartró i envasos. El 1998 es va començar a fer el reciclatge del vidre i el 2003 es va implementar el de paper i cartró i envasos lleugers. Des d’aquestes dates les diferents corporacions han anat instal·lant a poc a poc punts de recollida selectiva, que han estat incrementats substancialment, com es pot veure de manera general a totes les parròquies però en particular a les centrals.

D’aquesta manera, per exemple, cal esmentar que a la parròquia d’Escaldes-Engordany el creixement de punts verds, és a dir, els indrets on es pot trobar els contenidors de paper, cartró i envasos, han passat dels 18 de l’any 2003 als 65 d’aquest any. A més a més, des de la parròquia manifesten que s’ha intentat posar tots aquests punts als indrets “especialment sensibles”, com poden ser les proximitats dels centres comercials, la sortida de les escoles o la zona d’Engolasters. També s’està duent a terme una política per soterrar els diferents contenidors, i d’aquesta manera en aquesta mateixa parròquia s’ha incrementat la quantitat que n’hi ha de soterrats.

Pel que fa a Andorra la Vella, aquests punts també han patit un increment i d’aquesta manera cal diferenciar entre els punts de recollida de campana, és a dir, aquells contenidors més grans i per tant amb més capacitat, i els normals. D’aquesta manera, pel que fa als envasos, per tota la parròquia hi ha 195 punts de recollida, que sumen un total de 204 contenidors entre els que són de campana i els normals.
Quant al vidre, es dóna la mateixa circumstància; és a dir, hi ha contenidors de gran capacitat i d’altres que són més petits. En total, en tota la parròquia hi ha 275 punts de recollida de vidre, distribuïts en 60 contenidors de campana i 281 de normals.

Una altra parròquia amb un important volum de contenidors de recollida selectiva és Encamp. D’aquesta manera, segons les dades facilitades per la corporació comunal, hi ha 110 punts de recollida de vidre i envasos a Encamp i 35 al Pas de la Casa. Aquesta recollida a la parròquia es duu a terme a través de 298 contenidors i 96 més al Pas de la Casa.

Quant a la recollida de paper i cartró, cal assenyalar que a Encamp hi ha 50 punts per a la recollida d’aquest tipus de material i al Pas de la Casa la meitat, és a dir, 25. Des de la corporació recorden que als dos llocs es fa la recollida porta a porta, a més a més de la dels contenidors. La parròquia també compta amb un important punt de recollida d’altres tipus de deixalles, com són les minideixalleries, i en aquest sentit cal assenyalar que n’hi ha quatre a Encamp i dos al Pas de la Casa. També es fa la recollida d’oli vegetal a través de tres punts a Encamp i un al Pas de la Casa, i des de la corporació també recorden que donat l’èxit de l’any passat aquest Nadal es farà la recollida de les ampolles de cava a través de tres llocs a Encamp i un al Pas.
La Massana també té al llarg de la parròquia un important nombre de punts verds. Des de la corporació manifesten que hi ha 205 punts per on l’empresa responsable recupera el vidre i 174 per als d’envasos. A més a més de la recollida a través dels contenidors, també insisteixen en la recollida porta a porta. A la Massana assenyalen que han fet un esforç per reagrupar aquests punts de recollida perquè els diferents contenidors estiguin en un sol indret. Finalment, la parròquia d’Ordino compta amb 12 localitzacions de contenidors per a la recollida selectiva.

D’aquesta manera, hi ha set contenidors soterrats de cartró, nou d’envasos, vuit de vidre i, a més a més, set més de brossa normal. A més, també hi ha contenidors de grans dimensions, tres per al cartró, quatre per als envasos i tres per al vidre, que també es troben al llarg de la parròquia. És a dir, hi ha dotze localitzacions amb 45 contenidors. També s’ha fet un esforç per soterrar aquests punts.

Increment notable d’usuaris a la deixalleria
de la Massana i lleuger descens a Encamp

Les diferents parròquies també han anat posant, al llarg dels anys, deixalleries que faciliten que els ciutadans puguin llançar tot el que no es pot dipositar als contenidors habituals o als de recollida selectiva. Tot i que la potenciació de les deixalleries és un dels factors en els quals treballa el departament de Medi Ambient del Govern, ja que es vol que cada vegada sigui un recurs més emprat pels ciutadans, el cert és que des de determinades parròquies destaquen l’increment d’usuaris.
D’aquesta manera, des de la Massana assenyalen que aquest any hi ha hagut un increment notable. Així, les dades facilitades posen de manifest que han estat 3.200 les visites que han rebut al llarg de tot l’any en aquesta deixalleria, que comparteixen amb Ordino.
En canvi, a Encamp el volum de persones que han anat, a nivell particular, a la deixalleria ha estat lleugerament inferior al de l’any passat, mentre que les entrades derivades de la recollida que duu a terme el mateix Comú d’Encamp han estat similars a les de l’any passat. Malgrat aquesta davallada, els volums de residus que han estat portats a la deixalleria són força elevats i a més a més cal destacar que es van posar en marxa les minideixalleries, que serveixen per a molts dels residus que abans es duien a la deixalleria.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic