Diari digital d'Andorra Bondia
Entre dos i tres agents penitenciaris hauran de fer-se càrrec del servei.
Entre dos i tres agents penitenciaris hauran de fer-se càrrec del servei.

Els quatre primers mesos del vis-a-vis íntim serviran com a prova pilot


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Era el mes passat quan estava previst posar-lo en funcionament, però finalment serà aquest mes de maig quan s’inauguri i comenci el servei del vis-a-vis íntim al centre penitenciari de la Comella. Les obres ja estan totes acabades, així com les verificacions dels sistemes d’alarma que tindrà aquest espai, que serà uns dels pocs de la presó que no estarà vigilat per càmeres de vídeo, per respectar el dret a la intimitat de les persones privades de llibertat i de les seves parelles. A partir de l’obertura del servei, que serà després d’un acte inaugural que es preveu que presideixi el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, s’espera que els primers tres o quatre mesos funcioni com a prova pilot. “A partir de llavors, haurem de mirar quines coses es poden millorar, canviar o, si tot va bé, deixar-ho de la mateixa manera”, va dir Francesc Tarroch, director del centre penitenciari de la Comella. 

La direcció del centre ha fet un estudi previ per esbrinar quanta gent reclusa podria fer-ne ús i ser susceptible de reclamar el servei. Segons el director de la Comella, seran onze, tots homes. “Es tracta de reclusos que reben molt sovint visites de les seves parelles. Potser no tots ho voldran, però almenys sí que tenen el perfil de les persones que podrien demanar el  vis-a-vis íntim”. 

D’aquests, uns quatre ja han mostrat interès i han demanat informació. Tot i això, s’espera que, un cop estigui tot a punt per obrir i s’informi els reclusos,  s’interessaran més per aquesta possibilitat. Segons va explicar Tarroch, malgrat que les obres estan acabades, aquesta setmana es preveu tancar de forma definitiva el protocol que regirà el funcionament d’aquest servei, elaborat per la mateixa direcció del centre penitenciari amb el ministeri de Justícia i Interior. A més, també s’han d’acordar amb la Batllia i la Fiscalia certes restriccions d’alguns reclusos. “Batllia o Fiscalia podran enviar-ne d’ofici i decidir prohibir el dret al vis-a-vis íntim a certs reclusos”, va dir Tarroch. Però, a més, també falta acordar si, depenent dels delictes pels quals la persona presa estigui penada, com, per exemple, delictes contra la llibertat sexual, s’haurà o no de restringir aquest servei. “El que és clar és que qui tingui una ordre d’allunyament per violència de gènere no podrà fer-ne ús”, va comentar Tarroch. 

Igual que la política regida en institucions penitenciàries d’altres regions veïnes, les persones amb qui els reclusos podran tenir relacions al vis-a-vis íntim han de ser la seva parella estable. O bé matrimonis o bé parelles. “En alguns casos no caldrà comprovar-ho amb cap paper o document perquè es tracta de  parelles que assíduament venen a visitar-los amb altres règims de visites”.

Un cop al mes
El protocol vol establir que les persones privades de llibertat són les que han de fer demanda d’aquest servei, i que només ho podran fer un cop al mes. 

Tot i això, Tarroch va manifestar que s’estudiarà demanda per demanda perquè, segons va explicar el director de la presó, hi ha molts interns que tenen la família o parella molt lluny. “En casos, per exemple, que vinguin a visitar el reclús només una setmana l’any, durant aquella setmana el reclús podria tenir més visites al vis-a-vis íntim, perquè són casos en què sabem que és molt difícil que la família es desplaci fins aquí, per motius geogràfics o econòmics. Per això, es podria fer més usos d’aquest servei durant aquella setmana”, va explicar el director del centre penitenciari.

Tot i això, el protocol ha de marcar uns màxims perquè, segons recorda Tarroch, es tracta d’un servei que s’afegeix a les tasques diàries dels agents penitenciaris “i ja anem molt justos de personal”. Quan estigui en funcionament el servei, haurà d’estar vigilat per dos o tres agents, que hauran d’acompanyar el reclús fins a l’espai i que hauran d’esperar fora en cas que hi hagi algun avís d’emergència,  que es podrà activar des de dins, amb un sistema d’alarmes antipànic en un punt de crida d’ajuda, en cas de possibles incidents. 

A més a més, l’espai haurà de ser netejat i mantingut per un o  una ordenança de mòdul, que és un càrrec que es dona a una persona interna (reclús o reclusa), i que té funcions de manteniment de certs espais. 

Igual que l’assiduïtat amb què  podran demanar fer ús del servei, el protocol també marcarà un temps perquè la persona privada de llibertat i la seva parella puguin estar sols sense vigilància, i no serà superior a una hora, segons va assegurar Tarroch. 

Com una habitació d'hotel
L’espai habilitat “és com una habitació d’hotel”, diu el director del centre. Amb un llit, tauletes, i cadires i també amb un bany complet. 

Serà un espai sense càmeres, ja que esdevindrà l’únic lloc del centre on es podrà tenir una relació íntima i/o sexual. Només el diferenciarà un sistema d’alarma intern, que servirà perquè, si hi ha algun problema a dins, s’avisi a fora mitjançant aquest dispositiu antipànic. 

El director del centre penitenciari assegura que, amb la posada en funcionament del vis-a-vis íntim, es respon a una demanda històrica tant de reclusos com d’estaments internacionals, que ho marcaven com una mancança a la presó andorrana. Tarroch espera que tot surti bé, amb aquest inici de posada en funcionament de servei, perquè assegura que es fa just en un període sensible, com és l’estiu. Es tracta d’un període en què agents penitenciaris agafen les seves vacances i això ho fa és difícil, ja que considera que són justos els recursos humans a la presó. 
Per tot això, Tarroch agraeix que els agents estiguin disposats a fer front al que suposa “un increment de feina”. 

Altres règims de visites
Els reclusos que tenen les seves famílies i parelles lluny també disposen d’un servei de videoconferències a través d’Skype. Fa més d’un any que una desena de reclusos l’utilitzen cada setmana. Es fa a la mateixa sala de la formació, on dos dels ordinadors estan connectats a l’exterior amb aquest programa. És com un règim de visita a distància, també controlada per un temps. Molts cops, però, per la dificultat de la connexió, es deixa un marge de temps més ampli. 

Per altra banda, a la Comella es disposa de quatre sales per a penals i preventius d’homes, on es poden fer vis-a-vis amb les famílies. Solen ser reclusos que tenen famílies a fora i, quan venen a visitar-los, poden compartir un espai vigilat. 

Al mòdul de les dones també es disposa de tres sales per a  aquests mateixos règims de visites. 

centre penitenciari
vis-a-vis
prova pilot
parelles
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic