Diari digital d'Andorra Bondia

Els ramaders denuncien pèrdues de 50.000 euros pels atacs dels cérvols


Escrit per: 
Redacció


Els ramaders d’Hortoneda, al Pallars Jussà, s’han vist obligats a fer caceres nocturnes, acompanyats dels agents rurals, per defensar els sembrats de la presència dels cérvols. El dia 7 del mes passat van deixar de fer caceres per poder collir l’herba.

Durant aquest mes els cérvols han arrasat els trossos d’alfals i de civada. Els agents rurals han certificat els danys als sembrats i han documentat la presència de fins a 30 cérvols als prats de conreu.
Els ramaders diuen que la collita està tota perduda, cosa que els comportarà haver de comprar herba per alimentar els animals durant l’hivern. El cost que els suposarà no haver pogut collir res superarà els 50.000 euros entre els quatre ramaders del poble.
Els ramaders demanen compensacions econòmiques a l’administració per afrontar les pèrdues que tenen per la presència dels cérvols. Aquest any n’han caçat 83 durant les caceres nocturnes, però la població d’aquests animals de la reserva de caça de Boumort és tan gran que no es nota, diuen els afectats. Els ramaders argumenten que la seva feina no és la de fer caceres per evitar danys als conreus i demanen una solució definitiva a les administracions competents.
Els cérvols que s’alimenten als prats de pastures d’Hortoneda són de la reserva de caça de Boumort, però en no haver-hi delimitacions campen per tot arreu. Els ramaders expliquen que han intentat delimitar els trossos amb fil elèctric però que no és la solució donat que són animals molt grans i salten els fils.
Els ramaders se senten indefensos i demanen compensacions a l’administració. Lamenten que en un any que la collita era molt bona no l’hagin pogut aprofitar per culpa dels danys dels cérvols. Els ramaders d’Hortoneda diuen que els animals baixen fins a pocs metres del poble i que no hi ha res que els espanti.
Així mateix, diuen que senten una indefensió total i que si no se soluciona el problema els ramaders hauran de tancar les explotacions per les pèrdues que els cérvols els ocasionen. A la població pallaresa hi ha quatre ramaders.
Aquest no és el primer any que els cérvols els causen danys, però sí el que veuen una població més elevada d’animals a les finques. Els ramaders expliquen que els cérvols viuen a la reserva nacional de Caça de Boumort, a poca distància del poble d’Hortoneda, i baixen a menjar als sembrats que hi ha a la localitat.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic