Diari digital d'Andorra Bondia
La celebració del 20è aniversari es va fer a l’explotació ramadera d’Arans, a Ordino.
La celebració del 20è aniversari es va fer a l’explotació ramadera d’Arans, a Ordino.

Els ramaders volen visibilitzar la carn del país amb nous formats de venda


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

Donar més valor i visibilitat a la marca Carn d’Andorra, incentivant el consum de totes les parts de l’animal amb una diversificació de formats en la presentació. Aquests són els reptes que es planteja Ramaders d’Andorra en la celebració del 20è aniversari de la seva creació. Així ho van posar en relleu tant la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, com el gerent de la societat, Gerard Martínez. 
Martínez ho va explicar de manera molt planera, assenyalant que cada vegada hi ha més gent que no té temps d’anar a la carnisseria i compra a la benzinera i al supermercat productes envasats en barquetes. Doncs aquesta és la intenció: “arribar amb una safata molt atractiva i sostenible a aquest tipus de client per satisfer la demanda”. D’aquesta manera, es pretén que el consumidor tasti altres peces de l’animal, i no només el filet o l’entrecot, com ara la llengua, la cua o els menuts, que “tenen un alt valor cultural i es poden cuinar molt bé”. Per fer-ho possible volen comptar amb els restauradors com uns aliats de primera línia. 
El gerent de ramaders d’Andorra va destacar que la carn del país “és un producte de proximitat d’alta qualitat”. Per aconseguir-ho, s’ha de tenir en compte que hi ha una limitació d’animals per hectàrea “per un tema de contaminació de fems”, va precisar. Per això, “no podem produir molt més, sinó que hem d’anar a una millora de la qualitat i fer-ho visible a molts llocs”. També va apuntar que pot ser un reclam turístic, ja que no s’exporta i que per menjar-la s’ha de venir al Principat. La carn andorrana suposa entre un 10 i un 15% de la carn que es consumeix al país. 
Per la seva banda, la ministra va insistir que sempre pot millorar en qualitat i a donar més explicacions al consumidor sobre les característiques del producte  perquè “entenem que respon als neguits que pugui tenir i al que vol avui en dia: traçabilitat, qualitat, protecció del medi ambient i benestar animal”. I és que, segons Calvó, el projecte IGP Carn d’Andorra “participa d’un bé comú, que és la gestió del nostre entorn natural”, en la mesura que és un producte essencial per a la preservació de la ramaderia al país i contribueix que segueixi havent-hi bestiar a les muntanyes que les preserva i les neteja, i afavoreix la biodiversitat. “A més, si hi ha una millora en la comercialització i en el preu de venda, es contribueix a assegurar el relleu generacional en el sector”, va concloure.

Els 100% dels vedells nascuts al país es comercialitzen sota la marca Carn d’Andorra 

Ramaders d’Andorra compta en l’actualitat amb 60 socis, majoritàriament de la secció bovina, i pràcticament el 100% dels vedells nascuts al Principat són sacrificats sota la marca Carn d’Andorra. Els socis treballen amb carn de vedella de la raça bruna del país, corders, cabrits i poltre. De fet, des de la seva creació, ara fa 20 anys, l’entitat ramadera ha subministrat un total de 24.903.580 quilos de carn bovina, 497.325 quilos de carn equina i 1.215.695 quilos de carn ovina i de cabrum. 
Pel que fa a les dades de l’any passat,  els caps de bestiar bovins van ser 1.502; equins, 556; ovins, 3.327; i caprins, 401. Quant al nombre de caps de bestiar sacrificats el 2018, 774 van ser vedells; 518, corders; vaques i braus, 101; cabrits, 50; i poltres, 46. En l’actualitat, el producte es distribueix en dotze carnisseries, sis grans superfícies, sis restaurants, tres majoristes de carn i dues cuines centrals. 
El gerent de Ramaders d’Andorra, Gerard Martínez, va assegurar que la carn de poltre “té bona acollida i un client molt fidel” i que en un futur es podria estudiar aconseguir una indicació geogràfica protegida (IGP). Amb relació al corder i al  cabrit, va dir que “és difícil tenir estoc tot l’any”, ja que els ramats pugen a muntanya durant bona part de l’any. 

ramaders
volen
visibilitzar
carn
nous
formats
venda

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte