Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge del certificat Covid d'Andorra.
Imatge del certificat Covid d'Andorra.

Passaport Covid o mesures: els restaurants volen poder escollir


Escrit per: 
M. P. / Foto: Facundo Santana

La reunió que el sector de la restauració ha mantingut avui amb el ministeri de Salut no ha servit per tancar encara les mesures definitives que s’aplicaran aquest hivern als restaurants. La voluntat dels restauradors és tenir lliure elecció entre les dues opcions que Salut té ara mateix sobre la taula, o bé es demana el passaport Covid per entrar a l’establiment i que d’aquesta manera a l’interior no hi hagi cap tipus de restricció, és a dir, ni ús de mascareta ni distància entre taules; o bé no es demana el certificat i llavors es mantenen les restriccions vigents, sent necessària la mascareta mentre no es menja i respectant la distància de metre i mig entre taules. “Hem demanat que sigui optatiu, no podem acceptar que se’ns imposi una de les dues”, ha afirmat el portaveu de la Unió Hotelera, Jordi Pujol.

Amb tot, segueixen pendents de la decisió que acabi adoptant el ministeri, i és que ahir se’ls va informar que encara s’està acabant de parlar en el si del consell de ministres. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat que s’està treballant en els protocols i que les noves mesures s’adoptaran “la setmana vinent o, com a màxim, en quinze dies”. I és que a Salut de moment fan prevaldre el criteri de prudència veient que en alguns països la nova variant del virus torna a portar increments importants de casos, per tant, es prefereix veure l’evolució de la situació abans d’agafar noves decisions. De fet, per aquest motiu avui també s'ha anunciat un allargament de les mesures vigents d’una setmana més.

Ara bé, el que sí que ha quedat clar és que les mesures per a la restauració seran iguals per als establiments de pistes que per als de la resta del país. Tampoc s'ha concretat quan podrien entrar en vigor les mesures, ja que dependrà del moment en què el Govern ho anunciï i surti publicat al BOPA. “Per a nosaltres l’important és poder tenir les dues opcions i saber quan s’aplicaran les mesures, perquè ara mateix tot està en l’aire”, ha remarcat Pujol.

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha explicat en la roda de premsa posterior al consell de ministres que en la trobada el sector va poder expressar els seus neguits i la voluntat de tenir com més aviat millor les mesures fixades. Així, un dels temes que s'ha plantejat ha estat la possibilitat d’eliminar la distància d’1,5 metres entre les taules. “Estem treballant perquè es pugui canviar”, ha apuntat. Igualment, ha explicat que s’està estudiant l’ús del passaport Covid per entrar als establiments.

En aquest sentit, el portaveu de la Unió Hotelera ha destacat que si s’ha de fer la lectura dels codis QR no hi haurà problema perquè “només necessites un mòbil i l’aplicació de lectura que es pot descarregar de manera gratuïta”. Amb tot, sí que els han assaltat alguns dubtes sobre com verificar certificats de turistes que puguin venir de fora de la zona europea i que els presentin, per exemple, en paper. “Com podem saber si és un certificat vàlid o se l’ha fet algú a casa amb l’ordinador? Si després tenim un brot què passa?”, ha preguntat Pujol. Unes qüestions, però, que s’hauran de resoldre els pròxims dies des del Govern.

Interior defensa que els protocols de recerca vigents “són adequats”
La mobilització de les entitats socials del país per demanar millor atenció a les persones en situació de vulnerabilitat que acumulen també problemes de salut mental va comportar que avui s'hagi portat a terme una reunió interministerial per tractar la qüestió. A la cita hi han estat presents representants dels ministeris de Salut, Afers Socials, Interior i Educació, i tot i que un dels punts qüestionats per les entitats arran dels fets ocorreguts els darrers dies són els protocols de recerca de desapareguts, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha afirmat que des del Govern no s’hi veu problema: “El ministre d’Interior ha exposat la situació i els protocols i es valora que la policia fa servir i ha fet servir recentment uns protocols adequats”.

Aquesta és de les poques conclusions que Mas ha pogut concretar després de la trobada, i és que després de ser preguntada per la qüestió, la secretària d’Estat bàsicament ha explicat que en la reunió s’havia fet una revisió de tots els recursos existents que teòricament tenen a disposició les persones necessitades. Des del seguiment periòdic del personal de serveis socials, passant per la teleassistència o l’ajuda econòmica si escau. A més de recordar que el SAAS sumarà un nou psiquiatre “aviat”.

D’altra banda, també ha destacat el treball dut a terme per desenvolupar el pla integral de salut mental, que hauria de quedar tancat el mes que ve, i en el marc del qual es volen impulsar i reglamentar les taules previstes per mirar d’agilitzar els circuits de detecció i seguiment. De fet, en el marc de la taula de salut mental i addiccions, Mas ha anunciat que està previst convocar un grup de treball que ja existia abans de la pandèmia per treballar “al tomb dels trastorns de conducta i addiccions especialment en adolescents”.

De la seva banda, el ministre portaveu, Eric Jover, ha volgut remarcar que des del Govern “som dinàmics” i que quan passen esdeveniments d’aquest tipus “a més de lamentar-los aprofitem per millorar tot allò que sigui possible, establir taules tècniques i elements de cooperació per verificar que els diferents elements són els adequats”. En aquest cas ha posat com a exemple l’impuls del servei d’assistència psicològica lligat a la pandèmia i que justament la setmana passada es va anunciar que s’ampliava el nombre de sessions disponibles per als pacients, passant de 8 a 12.

Cartera de serveis
Un altre dels reptes que es té entre mans lligat a la salut mental és poder tancar la nova cartera de serveis de la CASS que ha d’incloure els psicòlegs. Mas ha explicat que avui, justament, han mantingut una reunió amb el Col·legi de Psicòlegs (Copsia) “per definir part del marc general d’inclusió a la cartera de serveis de les accions relacionades amb la salut mental”. La voluntat és treballar amb el Copsia el reglament de les característiques i les concrecions que ha de tenir el marc de convenció. Fonts del Copsia han explicat que la reunió, però, ha estat només de presentació i que encara no s’ha entrat al detall d’aquestes qüestions, de fet, no s’ha fixat encara ni tan sols el perfil dels psicòlegs que quedaran coberts per la CASS ni quins serveis concrets s’hi inclouran.

Amb tot, Jover també ha volgut posar en relleu el fet que el mateix SAAS “té un servei psicològic que dona suport al sector privat”.

Andorra
covid
passaport
restaurants
mesures
restriccions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte