Diari digital d'Andorra Bondia
Els saigs donen ara prioritat a aixecar els embargaments que estan resolts
Els saigs donen ara prioritat a aixecar els embargaments que estan resolts

Els saigs donen ara prioritat a aixecar els embargaments que estan resolts


Escrit per: 
P.G. / Foto: SFGA

Els tres saigs que conformen la Cambra treballen marcats per la  llei, que els obliga a prioritzar el cobrament per satisfer el creditor sempre de la manera menys costosa per al deutor.  Aquestes autoritats executen forçosament les resolucions judicials o actes administratius  embargant la quantitat reclamada dels comptes que tingui el deutor a diferents bancs del país. Ho fan de manera automàtica a totes les entitats bancàries. Això ha provocat moltes queixes per part del deutor, perquè pot ser que per una multa impagada de 50 euros tingui tres comptes bancaris amb aquesta quantitat embargada. Fins ara, i també per complir la llei que diu que en tres dies s’ha de liquidar el deute al creditor, els saigs prioritzaven aquest cobrament i l’aixecament dels comptes embargats es feia posteriorment i podria trigar més o menys dies segons l’entitat financera. Fa dos mesos que a través d’una recomanació de la Cambra dels saigs s’ha canviat el procediment i es dona prioritat per igual, tant per liquidar el deute com per alliberar els comptes del deutor.  

Aquest canvi de procediment, segons va explicar Xavi Granyó com a representant de la Cambra, ha suposat un esforç important. La decisió s’ha traduït a dedicar exclusivament tres persones, una per cada despatx dels tres saigs, a l’aixecament dels embargaments. En total són 38 persones les que treballen als tres despatxos dels saigs i executen uns 100 embargaments setmanals. Des que el maig del 2016 es posés en funcionament la Cambra dels saigs s’han treballat al voltant de 30.000 expedients. Granyó va destacar que més del 80% de les execucions forçoses són per motius de multes de la policia o sancions administratives dels cinc comuns que gestionen. Només les corporacions de la Massana i Ordino executen els seus deutes administratius.  

Només en dos mesos, i després de la reunió de la comissió disciplinària celebrada la setmana passada, els saigs confirmen que s’ha reduït el nombre de queixes de manera notòria. Tot i això, Granyó va assegurar que cada queixa “és analitzada i ens serveixen per millorar”.

Granyó va remarcar la figura del saig com un reclam històric des de fa molts anys i “que apareix a moltes actes anuals de la institució del Raonador del Ciutadà”. Segons el representant dels saigs, abans era el creditor qui anava a queixar-se al raonador perquè no es feien efectius els seus cobraments. La institució als seus informes del 2003 ja reclamava la figura del saig posant com a exemple la seva homòloga a França. “Ara, però, s’ha invertit  el subjecte de la queixa que va al raonador, i són els deutors els qui hi acudeixen en lloc dels creditors”, va dir Granyó. 

Perquè un deute arribi a mans del saig i s’executi l’embargament, el deutor ha estat avisat prèviament per diverses vies. Segons explica Granyó, en el cas d’una multa, la policia la reclama, i si no hi ha contesta la publica al BOPA. En el cas que no comparegui ningú en el termini establert, passa a la Cambra dels saigs. Allà se li envia un nou requeriment per carta al domicili declarat i se l’informa de l’import de la sanció, el recàrrec de constrenyiment, més costes del saig. En aquest escrit se li comunica que ho pot fer en línia o per transferència bancària. Si no ho fa en 13 dies es dicta l’acord d’embargament i se li notifica que té cinc dies. En  aquest termini es pot arribar a un acord de pagament, i si el deutor acredita que està en situació de pobresa, no s’embarga res. Si no compareix o no se n’ha assabentat, es publica al BOPA i s’acaba d’actuar sobre els comptes bancaris per embargar la quantitat pertinent. Si no hi ha comptes o són negatius es pot embargar la nòmina, vehicles o fins i tot immobles. Granyó remarca que sempre es va de l’embargament menys gravós per al deutor al més gravós. “Si es compara amb els procediments seguits a fora, com a Catalunya, aquí donem més oportunitats i s’espera molt més per fer l’execució forçosa que als països veïns”, va comentar el representant dels saigs.

Nou ministre

La Cambra dels saigs té previst reunir-se amb el nou ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, al juny per tal de reclamar algunes modificacions per millorar els procediments. Tal com ja va avançar el BonDia, els saigs reclamaven algun organisme o mecanisme per tal de poder accedir a tota la informació bancària dels deutors i només embargar el compte que fos necessari, com ja passa, assegura Granyó, a Espanya i a França. El representant del saig sap que per la idiosincràcia del sistema financer andorrà aquesta demanda serà complicada de resoldre, però tenen previst demanar al ministre altres canvis procedimentals per millorar la gestió de les execucions, entre altres qüestions.

 

Els saigs donen ara prioritat a aixecar els embargaments que estan resolts
Número de vots: 207
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic