Diari digital d'Andorra Bondia
Els tres saigs en l’acte del jurament dels seus càrrecs, el maig del 2016.
Els tres saigs en l’acte del jurament dels seus càrrecs, el maig del 2016.

Els saigs volen més eines per tenir informació sobre qui embarguen


Escrit per: 
P.G. / Foto: SFGA

La Cambra de Saigs ja ha reiterat en diverses ocasions al  Govern la necessitat de tenir més eines que els doni informació per executar les sentències  sobre les persones a les quals han d’embargar. Una informació que asseguren que reduiria el volum de queixes dels concernits. Els mateixos saigs entenen que no tenen altres mecanismes per procedir d’una altra manera.

Així, Xavi Granyó, en representació dels saigs, va explicar que igual que a França existeix un ens que recopila la informació bancària de totes les entitats del país, al Principat hi hauria d’haver un organisme similar on els saigs,  mitjançant una sentència, pogués comprovar on la persona a qui se li reclama que faci efectiu un determinat pagament té un compte bancari amb líquid que se li pugui embargar per eixugar el deute que té pendent. 

Ara per ara, com que no es té aquesta  informació, la manera de procedir dels saigs és, tal com marca el reglament, ordenar als bancs del Principat l’embargament de la quantitat que algú té pendent de pagar. Això pot significar que si una persona té una multa de 50 euros pendent de pagar i té dos comptes bancaris, se li puguin bloquejar 100 euros, 50 per cada banc. Això sí, un cop el saig es cobra la quantitat pendent es desbloqueja un compte i mai es cobra per duplicat o triplicat. “Si tinguéssim aquesta informació dels bancs no caldria bloquejar tots els comptes que l’afectat pugui tenir a diversos bancs”, explica Granyó. Una solució que evitaria alguna de les queixes que s’han estat recollint.

Tot i això, els saigs també entenen que aquesta recopilació d’“informació bancària és molt complicada d’obtenir tenint en compte la idiosincràsia del sistema financer d’Andorra”, va admetre Granyó.

Però hi ha una altra eina que els facilitaria la tasca que fan, que és tenir informació sobre la situació laboral del sentenciat. “Seria positiu tenir accés a la informació per constatar si la persona a la qual se li ha d’executar una sentència té o no té feina o si té una nòmina per sota del salari mínim, perquè en aquest cas no se li pot embargar el compte”, va explicar Granyó.

Ràtio petita de queixes
Tot i això, i malgrat que darrerament els mitjans de comunicació s’han fet ressò de les queixes contra la feina que fan els saigs, Granyó considera que “són una ràtio petita si es té en compte que des del 2016 gestionem un total de 20.000 expedients”, va analitzar.

Els executors de sentències judicials i administratives consideren que aquestes eines els proporcionaria informació sobre els deutors i els facilitaria la feina en el sentit que en disposar de més informació, el tracte amb els afectats seria millor i es reduiria el malestar o el nombre de queixes que puguin provocar certs procediments. 

Actualment, si algun ens com pot ser el Raonador del Ciutadà rep queixes sobre la tasca que realitza algun saig, ho ha de comunicar a la comissió disciplinària. Granyó també explica que algun cop el mateix raonador es posa en contacte directe amb el saig i es resol la queixa personalment. La comissió disciplinària és qui valora si la queixa contra el saig és fonamentada. En cas que sigui així,  pot derivar en la incoació d’un expedient disciplinari, i ara per ara només se n’ha obert un contra una saig que encara no ha estat resolt. 

El procediment a seguir és que la comissió disciplinària trasllada les queixes al saig en qüestió. “Solen ser perquè l’afectat no està d’acord amb la conclusió sobre el pagament o amb la manera de pagar o embargar”, explica Granyó.

De fet, i sobretot pel que fa a les multes de velocitat de la policia, per exemple, si l’individu no viu on té declarat i no llegeix el BOPA, no té per què saber que té pendent de pagament una multa. “Aleshores quan es troba que li han embargat l’import de la multa, li molesta”, comenta Granyó.

Falta cultura de saig
La tasca d’executar sentències no és agradable, segons els mateixos que exerceixen aquesta funció, que expliquen que es troben entre dos bàndols, ja que no només tenen en compte els creditors, “ja que el nostre objectiu és que la persona pagui el que deu de la millor manera que pugui”, manifesta Granyó.

La trajectòria de la figura del saig no té ni tres anys d’existència a Andorra, això per Granyó és una dada clau per determinar que “encara no tenim prou cultura  perquè la gent entengui quina és la feina del saig i comprengui que es tracta la gent de la millor manera possible”, va assegurar el representant de la cambra d’executors de sentències. 

Granyó remarca que és un sector molt complicat perquè treballen en cobraments que no s’han volgut o pogut pagar.  

saigs
eines
informació
embarguen

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte