Diari digital d'Andorra Bondia
Els sindicats alerten que flexibilitzar les quotes precaritza el món laboral
Els sindicats alerten que flexibilitzar les quotes precaritza el món laboral

Els sindicats alerten que flexibilitzar les quotes precaritza el món laboral


Escrit per: 
M.S./ M.S.C ./ FOTO: J.G.

La flexibilització dels requisits per a l’obtenció del permís de treball aprovada per l’executiu, amb la qual els ciutadans comunitaris ja no tindran l’obligació d’acreditar una titulació oficial ni experiència si l’empresari que els vol contractar proposa un pla de formació, no acaba de convèncer els sindicats, que lamenten que si realment es vol una aposta per la qualitat s’actuï en sentit contrari.

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, que d’entrada “veu bé” que es faciliti la contractació davant la necessitat d’incorporar treballadors en determinats sectors sempre, això sí, que “es doni màxima prioritat als treballadors del país”, considera que abans d’aprovar la flexibilització dels requisits exigits caldria haver parlat i haver definit millor tot el procediment. “Cal veure el control que s’acaba exercint sobre els empresaris i el compliment d’aquest pla de formació”, va assegurar el dirigent de l’USdA, que no troba desencertada la mesura “sempre que hi hagi un control sever i estricte sobre el que han de ser i com s’han de desenvolupar els plans de formació”.

Al que sí que l’USdA és del tot contrària és al fet que s’hagi rebaixat en 100 euros el salari mínim exigit per a les ocupacions professionals de recepcionista d’hotel i cambrer, una mesura a través de la qual Ubach considera que “el Govern precaritza molt més el mercat de treball” i que constata que “una vegada més també es doblega a les exigències dels lobbys empresarials”. Així mateix, el dirigent de l’USdA va recordar que “el problema pel qual la gent no vol venir a treballar a Andorra és que els salaris no estan ajustats al nivell de vida del país” i va reiterar la demanda a l’executiu perquè faci un estudi per determinar “què necessita una persona, una família o una parella per viure al país en condicions dignes”. En aquest sentit, Ubach va insistir que els salaris haurien de tenir en compte que la mitjana dels lloguers està entre 700 i 800 euros, les despeses de calefacció o els preus de determinats productes i despeses bàsiques, entre d’altres.

El secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, també es va mostrar molt crític amb les mesures adoptades pel Govern. En aquest sentit va assenyalar que el que busca la patronal és mà d’obra barata i submisa i es va mostrar convençut que l’obertura de les quotes comportarà un augment dels acomiadaments. Fornieles va apuntar que l’empresariat vol que “sobrin treballadors” i poder tenir així marge d’elecció, poder dir “aquest sí i aquest no”, i no estar obligat a augmentar sous ni a fer convenis col·lectius.

El secretari general del SAT també va lamentar la rapidesa anb què la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha aconseguit que el Govern cedeixi a les seves demandes, mentre que rei­vindicacions de les associacions sindicals que fa anys que s’arrosseguen relatives a la legislació laboral encara no s’han pogut assolir. Per això va denunciar la “connivència [de l’executiu] per renovar tota la plantilla laboral del país”. Sobre aquesta qüestió va reiterar que a la patronal ja li va bé que els ciutadans tinguin pocs anys de residència al Principat per poder exercir una relació d’explotació. Quan deixen d’interessar-li, dissol la plantilla i desapareix el conflicte, ja que els immigrants retornen als països d’origen, va dir. Fornieles va lamentar que les decisions adoptades pel consell de ministres no persegueixin incorporar personal qualificat i va afegir que si les empreses necessiten professionals tenen una opció: apujar-los el sou.

Per la seva banda, el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Manel Ara, considera que les mesures adoptades pel Govern “no solucionaran” la manca de personal –que afecta tots els sectors, va dir–, però “ajudaran”. Ara va remarcar que aquesta flexibilització dels requisits per obtenir el permís de treball s’ha de llegir en el context actual, en què els perfils de treballadors que hi ha al país no s’adeqüen a les necessitats de les empreses. Per això cal donar més possibilitat per contractar assalariats de fora. 

Andorra
treball
sindicats
immigració

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte