Diari digital d'Andorra Bondia
Asseguren que moltes contractacions de funcionaris podrien anul·lar-se.
Asseguren que moltes contractacions de funcionaris podrien anul·lar-se.

Els sindicats estudien portar l’afer del personal especial a la Batllia


Escrit per: 
P.G. / Foto: BonDia

El recurs presentat pel Sindicat del personal adscrit a l’administració general (Sipaag) per via administrativa el passat mes de febrer per demanar per què càrrecs de relació especial i de confiança del Govern de Martí feien funcions que consideren que per llei no els pertocava no ha obtingut cap resposta. Asseguren que són més de 200 les persones contractades, també hi ha obres licitades i material comprat, concedides per unes firmes que “no estaven acreditades per llei”. Aquestes són les conseqüències de les funcions que es van donar a càrrecs de relacions especials o de confiança en l’anterior legislatura. 

Després de dues pròrrogues s’ha produït un silenci administratiu. Davant d’aquest fet, el Sipaag i ara també el Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) i el Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA) estudien si portar l’afer a la justícia. Ara per ara està en mans dels assessors legals dels sindicats. Les conseqüències poden ser “molt greus”, asseguren, perquè estem parlant que es qüestionaria la contractació de molts funcionaris, la licitació d’obres i altres compres de material, entre d’altres. Per això han decidit celebrar al setembre assemblees generals dels tres sindicats en les quals tenen previst explicar  als seus afiliats les repercussions que pot tenir portar l’afer a la justícia i decidir si tirar-ho endavant o no.
El secretari general del SEP, David Garcia, considera que amb el recurs presentat i el silenci administratiu i més encara pel fet que tot s’hagi fet públic als mitjans de comunicació “el fiscal hauria d’actuar d’ofici”, va dir. Garcia remarca que al recurs hi havia un llistat de persones que feien feines que no els corresponien, entre elles la coordinadora de Funció Pública, Elisabeth Almarcha, entre d’altres. 
“Un càrrec de relació especial només pot assessorar i els van donar funcions de signar contractacions, edictes de compres de materials i d’altres”, va remarcar Lluís Anguita, president del Sipaag. Anguita remarca que si la justícia determina, tal com diu la llei, que aquestes funcions no les poden tenir aquests càrrecs de relació especial “quedarien fora de llei i anul·lades totes les adjudicacions i contractacions signades per ells”. Garcia també va destacar que el recurs preguntava per la figura de director general de departament que segons assegura només està prevista per la llei a Afers Exteriors i a l’INAF. Els sindicats critiquen que certs directors generals no fossin nomenats com a secretaris generals, i es creés la figura de directors generals, que diuen que és il·legal. “No sé si ho feien per mantenir l’antiguitat de funcionaris, però el que no es pot fer és polititzar un funcionari, si és assessor que assessori”, va dir Garcia. 
El president del CFPA, Salvador Prieto, qualifica la situació  de “tema molt greu”. Segons afirma Prieto “no és justificable des de cap punt de vista i per això és lògic el silenci administratiu, perquè l’altra resposta era admetre que s’havien equivocat”, va dir. 
Des de l’executiu, el ministre portaveu, Èric Jover, que no es va pronunciar en relació a algun tipus d’acord extrajudicial amb els sindicats, va admetre que és un tema que ha generat 
“malestar” i va dir que el nou Govern “ha estat especialment prudent” amb la interpretació de la llei en relació als càrrecs de relació especial i les seves atribucions.

sindicats
estudien
personal especial
Batllia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte