Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les manifestacions que van dur a terme els funcionaris contra la reforma de la llei de la funció pública.
Una de les manifestacions que van dur a terme els funcionaris contra la reforma de la llei de la funció pública.

Els sindicats responen a Cinca que el Govern no ha acceptat cap proposta


Escrit per: 
Redacció / FOTO: J.G.

L’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), el Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA), el Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD), el Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), el Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA), el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) i la Unió Sindical d’Andorra (USdA) van expressar ahir a través d’un comunicat conjunt el “neguit” per les paraules del ministre portaveu Jordi Cinca, en relació al rebuig dels funcionaris a la reforma de la llei de la funció pública. En aquest sentit, les associacions de treballadors van respondre el ministre –que va declarar que quan es negocia les dues parts han de cedir– recordant-li que el Govern no ha acceptat cap de les propostes sindicals. 

Així, els sindicats van remarcar que no hi ha hagut “cap negociació, ni ara ni a l’inici” i que l’executiu va fixar unes línies vermelles que no estava disposat a modificar. A més, es van referir a la trobada que el grup parlamentari demòcrata va demanar amb aquests representants dels treballadors. Sospiten que “volien la reunió per tornar a manipular a tort i a dret i demonitzar un cop més un col·lectiu tan imprescindible com fàcilment criticable” i al mateix temps lamenten que els consellers generals de DA tampoc busquessin el diàleg ni el consens, un fet que ha conclòs amb la presentació de les 40 esmenes que el cap de Govern ja va anunciar en l’última reunió amb els sindicats. Davant d’això, els sindicats van admetre que “el que més greu ens sap” és que “se’ns prengui per rucs”. 
Les vuit associacions de treballadors van recordar que rebutgen la reforma perquè implica la desaparició de la figura del funcionari i amb això temen que es polititzi l’administració. A més, adverteixen que, per contra, aquesta figura es manté en l’avantprojecte de llei del cos diplomàtic, lloc de retorn de la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega. A banda, lamenten que continuaran sense una carrera professional clara ni cap possibilitat de promoció, que es veurà reduït el seu salari amb el règim de quinquennis, i la desprotecció davant d’una malaltia incapacitant.

Sector privat
Els sindicats també van criticar les “polítiques de recessió” de DA, que han afavorit la precarietat laboral dels treballadors públics i privats. Així ,remarquen que la llei de funció pública com el Codi de relacions laborals i la “llei de coacció sindical” impulsades pels demòcrates “van totes elles en contra de la classe treballadora”, abaratint els acomiadaments al sector privat i retallant els drets dels empleats del sector públic. A banda, retreuen al Govern la manca de voluntat a l’hora de donar resposta a la problemàtica dels preus dels lloguers (amb una “llei òmnibus de dubtosos resultats” ja que si els té serà a llarg termini) i la negativa per augmentar els salaris i les pensions, un fet que empeny les famílies a dependre de “la caritat governamental”. Finalment, posen en dubte que l’executiu estigui pressionat pels empresaris tot i que afegeixen que, si és així, demanen conèixer qui són “per emprendre les accions que considerem oportunes”.

 

El Sipaag acusa el Govern d’incomplir les lleis per “col·locar amics o coneguts” en llocs directius

El Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) va acusar ahir el Govern d’incomplir les lleis durant aquestes dues legislatures per “col·locar amics o coneguts” en càrrecs de comandament. Aquestes contractacions de persones de fora de l’administració sense necessitat de superar cap concurs públic s’han fet sota la figura del personal de relació especial. El Sipaag recorda que, segons la llei, les seves funcions es limiten a serveis d’assessoria o d’assistència. Amb tot, indiquen que el Govern d’Antoni Martí es va inventar la figura d’assessor amb funcions de coordinador tot i que no es troba recollida a cap llei ni reglament. A través d’aquesta s’ha nomenat directors de departament o àrea personal que no és ni funcionari ni agent de l’administració, els quals haurien de desenvolupar aquesta tasca. A més, denuncien que alguns ministres han delegat en assessors o coordinadors la signatura d’actes administratius quan la delegació de funcions només es pot fer a secretaris d’Estat i alts càrrecs de l’administració. En altres casos no s’ha publicat al BOPA les contractacions de relació especial, com ara diversos juristes que han tingut funcions de comandament al departament de Justícia i Interior sense que mai hagi estat publicat l’edicte. El mateix succeeix amb el cap del gabinet jurídic, que té un “salari desorbitat”. Davant d’això, demanen aturar aquestes pràctiques “fora de la llei” i que es valori la figura del funcionari o agent de l’administració.

funcionaris
Llei de la funció pública
sipaag
personal de relació especial

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte