Diari digital d'Andorra Bondia

Els sindicats veuen la flexibilització dels horaris comercials com una imposició


Escrit per: 
Redacció

El Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) i la Unió Sindical d’Andorra (USdA) van criticar ahir la decisió del Govern d’elaborar una proposta per flexibilitzar els horaris comercials en un termini de quinze dies.

Tot i la voluntat expressada pel cap de l’executiu, Antoni Martí, de consensuar-la amb els treballadors i els empresaris, les dues organitzacions sindicals veuen la iniciativa com una imposició.
El secretari general del SAT, Guillem Fornieles, va lamentar que l’executiu vulgui consensuar la proposta un cop feta, en lloc de reunir-se prèviament amb els sindicats i la patronal per elaborar-la. “No em sembla correcte que els horaris comercials vinguin dirigits i imposats pel Govern”, va afirmar el sindicalista, que va avisar que “si el Govern fa una proposta no es podrà consensuar”.
Fornieles es va mostrar escèptic sobre el paper que tindran els treballadors i sobre la possibilitat d’arribar a un consens real. En aquest sentit, va afirmar que “finalment, qui mana és la patronal”, i va recordar que “a diferència d’Andorra, als països veïns hi ha convenis col·lectius i representants sindicals en les empreses”. Fornieles va afegir que “es pot buscar un augment de la riquesa del país, però no a qualsevol preu” i va concloure que “si el treballador del comerç està insatisfet, plegarà, i això no serà positiu per al país”.
El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, tampoc veu amb bons ulls la mesura aprovada pel Govern, en considerar que “abans s’hauria de resoldre la qüestió de les lleis sociolaborals”. Ubach va assegurar que “a nosaltres ens és igual que els comerços obrin 24 hores al dia, sempre que hi hagi una legislació que protegeixi els drets dels treballadors i que es respecti una sèrie de condicionants”. Així, el líder de l’USdA va sostenir que “no és el Govern qui ha de prendre part en els horaris comercials”, ja que d’aquesta manera “continua sent una imposició”. No obstant, Ubach va afirmar que el sindicat resta a l’espera i que serà present a les reunions a què sigui convocat.

Les patronals, satisfetes
De l’altra banda, les patronals van aplaudir ahir les primeres mesures urgents aprovades dimecres pel consell de ministres, especialment en relació amb els horaris comercials. El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va valorar “de manera molt positiva” que s’hagi començat a treballar en l’elaboració d’una proposta, en considerar que “ens hem d’adaptar a les demandes dels nostres clients”. En aquest sentit, va apuntar que “no podem anar en direcció contrària als països que són competidors directes”. Així mateix, va sostenir que “el respecte dels drets dels treballadors no té res a veure amb els horaris, ja que les hores extres s’hauran de pagar i hauran de tenir les compensacions justes”.
Pel que fa a la resta de mesures urgents, Altimir va sostenir que el Govern va “en la bona direcció” quan planteja una reducció de les cotitzacions dels autònoms, i va afegir que “fer un sistema esglaonat per sectors seria el més just”. Finalment, el president de la CEA també va celebrar que es modifiqui la Llei del sòl, ja que “davant d’aquesta crisi, cal prendre mesures per tirar endavant el sector de la construcció i mantenir els llocs de treball”.
El president de la PIME, Marc Aleix, va afirmar que “és important que es comenci a parlar sobre els horaris comercials”, si bé va avisar que caldrà tenir en compte les singularitats d’Andorra, com ara la situació del Pas de la Casa, o les diferències entre les grans superfícies i els petits comerços. Aleix va valorar molt positivament la reforma prevista en les cotitzacions dels autònoms, i va recordar que “es tracta d’una reivindicació que hem fet des de fa temps i que no va rebre resposta del Partit Socialdemòcrata”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte