Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir.

Els supermercats han de reservar la 1a hora d’obertura a la gent gran


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El que fins ara era una recomanació per als supermercats i establiments de venda de productes de primera necessitat és a partir d’ara una obligació. D’aquesta manera aquests establiments han de reservar la seva primera hora d’obertura per a aquells col·lectius més vulnerables, com poden ser la gent gran, les dones embarassades i les persones amb mobilitat reduïda.

Així es preveu en el nou decret de mesures addicionals aprovat per l’executiu, que a la vegada, com va explicar ahir el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, obliga els centres comercials que lliuren compres a domicili a preparar aquests enviaments fora de l’horari d’obertura al públic per evitar aglomeracions en l’espai de venda.

El decret també prohibeix als establiments farmacèutics fer publicitat o promocionar la venda dels seus productes així com publicitar el servei de dispensació a domicili encara que en tinguin l’autorització.

D’altra banda, el ministre va confirmar que amb la publicació ahir del decret per activar les dues línies de crèdits tous avalats per l’executiu, la de 60 milions per a despeses de funcionament i la de 70 per a préstecs, els empresaris poden sol·licitar ja des d’avui mateix aquestes ajudes.

Per fer-ho caldrà omplir el full corresponent que podran trobar al portal govern.ad/coronavirus i adjuntar-hi un extracte bancari de cada compte de l’empresa o el negoci dels darrers tres mesos així com un balanç del compte de pèrdues i guany de l’exercici anterior. En el cas de negocis estacionaris, el ministre va precisar que es podran presentar les factures i moviments bancaris dels mesos equivalents de l’exercici 2019.

Les sol·licituds, on es pot demanar l’import màxim de tres mesos en  el cas de les despeses de funcionament i l’equivalent a les quotes en el cas dels préstecs, seran avaluades per una comissió tècnica que integraran  els secretaris d’Estat d’Afers Financers Internacionals, per a la Diversificació Econòmica i el d’Economia. Així mateix, el ministre, que va recordar que no podran sol·licitar els ajuts ni les empreses que hagin acomiadat personal a partir del 14 de març ni aquelles que tinguin deutes amb l’Administració, va remarcar que els avals públics poden ser contractats “per a un termini màxim de dotze mesos, prorrogables per períodes de sis mesos”. El decret preveu també que les persones beneficiàries dels avals en el marc d’aquests programa d’ajudes quedin subjectes al control financer de la Intervenció General del Govern.

D’altra banda, Jover va informar que són ja 124 les persones, majoritàriament del sector de l’hostaleria, que s’han inscrit al registre que ha creat el Govern per fer un seguiment dels treballadors que han perdut la feina aquests dies, a les quals s’està trucant una a una per verificar el seu cas. 
El ministre va voler tranquil·litzar el personal educatiu davant “certa rumorologia” assegurant que per ara “canvis del calendari escolar no són sobre la taula”.

Col·laboració econòmica dels comuns amb el Govern

Els comuns col·laboraran econòmicament amb el Govern per finançar el paquet de mesures excepcionals que l’executiu ha impulsat per pal·liar les conseqüències del cessament de l’activitat a causa de la crisi sanitària, segons van informar ahir en un comunicat conjunt les set corporacions. Així, els cònsols de les set parròquies estan en contacte permanent per analitzar les diferents mesures i propostes per fer front a la crisi sanitària, i actualment estan valorant amb els equips d’intervenció de cada Comú l’abast econòmic d’aquesta col·laboració. Cada corporació està estudiant l’import de l’aportació per realitzar i es decidirà conjuntament amb el Govern el moment i el mecanisme d’aportació, tenint en compte la realitat de cada Comú. Les admi-nistracions parroquials asseguren que “no defugiran la seva responsabilitat davant dels severs reptes als quals s’acara el país”.

supermercats
reservar
la 1a
hora
d’obertura
gent gran
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic