Diari digital d'Andorra Bondia
 Equips d’emergències treballant en un accident de trànsit.
Equips d’emergències treballant en un accident de trànsit.

Els tècnics d’emergències demanen protecció davant del nou concurs


Escrit per: 
M. S. C. / Foto: BonDia

Els tècnics d’emergències sanitàries van demanar al Govern que amb el nou concurs del transport sanitari es garanteixi les condicions laborals de la pantilla actual així com la seva antiguitat. Així, tal com assenyalen des de l’Associació de Tècnics d’Emergències Sanitàries (Atesand), el missatge que es va passar a l’executiu en una trobada per parlar sobre el transport sanitari és que a Andorra no s’ha de caure en els errors que s’han comès en els països veïns i que es “protegeixi els treballadors”.

A més, els professionals del sector van alertar que apostar per l’oferta més baixa, amb preus per sota del cost, és “pa per avui i gana per demà”. En aquest sentit van destacar que s’han registrat casos d’empreses que han hagut de deixar de fer el servei perquè no podien pagar els treballadors. Una altra de les reivindicacions de l’associació, i que també va exposar durant la trobada, fa referència a la necessitat d’establir una caducitat per als vehicles. Remarquen que avui, al Principat, s’està treballant amb ambulàncies “molt velles” (d’uns 15 anys) i  amb “un munt de quilòmetres”. És per això que reivindiquen que “si s’està pagant un servei cal tenir vehicles en condicions, sobretot tenint en compte que portem persones amb una situació delicada”. Atesand apunta que situacions com aquesta no es donen als països del voltant, on el més normal és fixar la caducitat d’una ambulància en 10 anys com a màxim. Aquest període de temps permet, a més, a l’empresari amortitzar el cost dels vehicles.

A banda, els tècnics d’emergències sanitàries van assenyalar la necessitat de crear un centre coordinador d’emergències únic. Avui, cada actor té el seu centre regulador i cadascun té el seu número (hi ha el 116, el 112 i el 118). Això, diuen des de l’entitat, crea duplicitats i dilata en el temps l’activació de recursos. La proposta, tal com exposen, passaria per deixar tan sols un número de telèfon (el 112) i unificar el programa de gestió entre el SUM, els bombers i Protecció Civil. Així, en funció de l’emergència s’adreçaria la trucada al servei corresponent en lloc d’anar-se passant la trucada d’un a un altre, evitant possibles errors i escurçant el temps de la trucada. Aquesta mesura, segons indiquen, no ha de passar obligatòriament per ubicar en un mateix edifici els diferents actors implicats en emergències. El centre coordinador es podria posar en marxa implantant una mateixa plataforma de gestió. Aquesta és una mesura defensada també pel SUM i els bombers, indiquen.

A l’últim, Atesand també creu que seria bo crear en el servei primari un cos mixt d’emergències multidisciplinar, ja que avui es produeixen molts duplicitats.

Per altra banda, els tècnics d’emergències sanitàries també es van reunir amb el ministre de Salut per avançar en la regulació i reconeixement d’aquesta professió. Els professionals van arrencar el compromís del ministre de regular aquesta feina al mateix temps que es porta a terme el nou concurs del transport sanitari i la reforma del pla director del transport sanitari. La voluntat és que en el cas dels tècnics actuals que no tinguin títol podran acreditar els anys d’experiència mentre que les noves contractacions ja hauran de tenir titulació.

tècnics
emergències
Protecció
nou
Concurs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte