Diari digital d'Andorra Bondia
Els tècnics d’emergències sanitàries reclamen que es reguli la professió
Els tècnics d’emergències sanitàries reclamen que es reguli la professió

Els tècnics d’emergències sanitàries reclamen que es reguli la professió


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: AtesAND

Són 40 membres i s’han constituït com a associació. S’anomenen tècnics d’emergències sanitàries, però la seva professió no està reconeguda enlloc i per això s’han associat. Volen reclamar una regulació de la professió i també una formació homologada com a la resta de països europeus. Així ho va assegurar qui és president de l’Associació de Tècnics d’Emergències Sanitàries (Atesand), Pepe Rodríguez Orellana. 
“No tenim cap formació reglada ni cap legislació que ens reconegui com a professionals”, va explicar el president de l’Atesand. A Espanya la formació de tècnic d’emergències sanitàries està reglada des del 2007, segons Rodríguez Orellana, i el que es vol és tenir una formació similar de 2.000 hores que estigui homologada a la que ja s’imparteix en altres països d’Europa. “Nosaltres volem principalment que el ministeri de Salut ens reconegui com a professionals sanitaris perquè si ho mires no existim enlloc, no constem legalment al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), ens tracten com a tècnics en transport sanitari però no en emergències sanitàries”, va concretar Rodríguez Orellana. Un altre objectiu marcat és reclamar una llei de transport sanitari perquè també reguli aquesta professió. 
Com que la professió no està regulada, els tècnics en emergències sanitàries no tenen un salari mínim professional i, segons per a quins serveis, reclamar només un tècnic en transport sanitari pot suposar una qualificació més baixa, cosa que va en detriment de la qualitat assistencial, segons va assegurar el president de la nova as­sociació.
L’Atesand també té propostes per convalidar la professió amb anys d’experiència i amb una formació complementària. “Ens hem associat per sumar i no per anar en contra de ningú”, comenta el president. És per això que, constituïda l’entitat, ara esperen l’aprovació en el registre d’associacions del Govern. Un cop estigui, demanaran reunions amb els responsables del ministeri de Salut per fer-los arribar tots aquests neguits. 
Aquesta formació professional, en zones com Catalunya, té una durada de 2.000 hores i els estudis capaciten per traslladar pacients, prestar atenció bàsica sanitària i psicològica en l’entorn prehospitalari, portar a terme la teleassistència sanitària i col·laborar en l’organització i el desenvolupament de plans d’emergència, dispositius de riscos previsibles i la logística sanitària davant d’una emergència individual o col·lectiva. Funcions totes elles que alguns tècnics ja desenvolupen però sense estar reconegudes legislativament. 

Atesand
’Associació de Tècnics d’Emergències Sanitàries
Pepe Rodríguez Orellana
tècnics
professió

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte