Diari digital d'Andorra Bondia
Titulats de formació professional del Centre de Formació Professional d’Aixovall
Titulats de formació professional del Centre de Formació Professional d’Aixovall

Els titulats d’FP troben feina de seguida i més del 96% a Andorra


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SFGA

Titular-se en algun dels estudis de Formació Professional (FP) que oferten el Centre de Formació Professional d’Aixovall i el Lycée Comte de Foix és garantia de trobar feina al país. Així ho torna a reflectir l’estudi sobre la inserció laboral dels titulats d’FP presentat aquest dimarts al matí. Així, el 85% dels que van acabar fa quatre anys els estudis, el curs 2015-2016, estan treballant. Prop d’un 50% dels que van finalitzar l’any passat, al curs 2018-2019, també han trobat feina i si no n’hi ha més és perquè un 45% de moment ni la busca. A més, en ambdues promocions, més d’un 39% dels alumnes van trigar menys d’un mes a trobar feina i convé destacar que un 42% dels que van acabar la seva formació l’any passat ja tenien feina abans de finalitzar els estudis. L’estudi també mostra que el 100% dels titulats el 2019 exerceixen la seva feina al país i dels titulats el 2016, el 96,4. Aquestes són algunes de les dades que ha aportat la directora de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA), Marta Fonolleda.

L’informe recull les aportacions de les enquestes realitzades pel Centre de recerca sociològica (CRES) a un total de 277 titulats, 161 dels quals el 2019 i 116 al 2016. Segons la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, es tracta d’un estudi valuós, ja que permet conèixer quina és la inserció dels titulats en FP tant a curt com a llarg termini, i l’adequació de les titulacions que s’ofereixen a les necessitats del mercat laboral i serveix com a eina de millora de les formacions. Vilarrubla ha fet notar que el nombre de titulats en FP “manté la tendència a l’alça dels darrers anys”. Així, si el curs 2013-2014 van titular-se 91 alumnes, el curs passat ho van fer 187.

Pel que fa a l’adequació dels estudis a la feina, un 50% dels titulats el 2016 els van demanar una titulació específica per al lloc de treball que havia de desenvolupar, un percentatge que se situa en un 30% per als qui van acabar els estudis el 2019. Quant al tipus de contracte, un 71% dels titulats el 2016 tenen un d’indefinit, i un 58% els de l’any passat.

 

El 80% dels alumnes tornarien a triar els mateixos estudis

Prop del 80% dels titulats en formació professional asseguren que repetirien la formació que van triar i només un 19% no els escollirien, segons l’estudi d’inserció laboral dels alumnes d’FP presentat aquest dimarts. Entre els aspectes que millor valoren dels estudis escollits en relació amb la feina que desenvolupen, hi ha el treball en equip, la formació pràctica, els idiomes i els coneixements d’informàtica. A tots aquests aspectes de la seva formació els posarien una nota de 8,3 i superior.

Els coneixements d’informàtica, el lideratge, la creativitat, el pensament crític i la documentació reben una puntuació una mica per sota, entre un 7 i un 7,7, tot i que la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, ha destacat que no vol dir que siguin àmbits en els quals els hagin format menys, sinó que en alguns d’ells han rebut més formació de la necessària per al treball que realitzen.

alumnes
FP
feina
ràpida
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic