Diari digital d'Andorra Bondia
Els treballadors socials s'incorporen a l'equip nacional d'emergències i catàstrofesEls treballadors socials s'incorporen a l'equip nacional d'emergències i catàstrofes
Els treballadors socials s'incorporen a l'equip nacional d'emergències i catàstrofesEls treballadors socials s'incorporen a l'equip nacional d'emergències i catàstrofes

Els treballadors socials s'incorporen a l'equip nacional d'emergències i catàstrofes


Escrit per: 
Agències / Foto: C.G.

L'Associació de Treballadors Socials d'Andorra treballa en un projecte per incorporar aquesta figura laboral a l'equip nacional que s'activa en casos de catàstrofes o d'emergències, que coordina Protecció Civil. Compten amb el vistiplau del Govern, i de fet han rebut una subvenció per tirar endavant la iniciativa. Ara s'està formant al col·lectiu, tant des del Col·legi de Treball Social de Catalunya com des de Protecció Civil, amb la idea que al segon semestre d'aquest any ja estiguin operatius per poder intervenir. La seva tasca es basarà sobretot en treballar amb les persones afectades per la catàstrofe o emergència, "fent acompanyament i suport", en coordinació també amb la Creu Roja, ha explicat la vocal de l'associació andorrana, Rosa Baena.  

El treball social és "una professió basada en la pràctica i una disciplina acadèmica que promou el canvi i el desenvolupament social, la cohesió social, l'enfortiment i l'alliberament de les persones". Així ho destaca l'Associació de Treballadors Socials d'Andorra, creada el 2014, i que engloba el col·lectiu de persones del país que es dediquen a aquesta professió. Treballen sobretot amb persones "en situacions desfavorides" per "promoure la inclusió i la cohesió social". Dos anys després de la seva creació, l'associació ja compta amb una trentena d'afiliats (de la seixantena de treballadors socials que es cacula que hi ha a Andorra), i en l'actualitat treballen en el projecte "més ambiciós" des de llavors: a partir del segon semestre d'aquest any passaran a incorporar-se dins l'equip nacional que s'activa en casos d'emergències i catàstrofes. 

Aquest equip, que coordina Protecció Civil, compta també amb els Bombers, el SAAS o la Creu Roja, i han actuat, per exemple, en l'accident del túnel de les Dos Valires o a l'incendi de l'edifici Tiffany's de la Massana, ara farà un any. La figura del treballador social s'incorpora sobretot pensant en fer tasques "d'acompanyament" cap als afectats, "de suport a la persona", ha explicat la vocal de l'associació, Rosa Baena. "No es tracta de passar per sobre de ningú", ja que "la Creu Roja fa una feina excel·lent", ha afegit. Però els treballadors socials estan formats per "detectar necessitats" i coneixen els recursos disponibles per la ciutadania que aporten les institucions. Per posar un exemple, si algú es queda sense casa per un incendi i no té diners per anar a un hotel, és la figura del treballador social la que actua per coordinar-se i trobar una solució al respecte. 

treballadors socials
protecció civil
Creu Roja
Rosa Baena
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic