Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió del comitè tècnic del projecte feta a Foix.
Un moment de la reunió del comitè tècnic del projecte feta a Foix.

Els treballs per securitzar l’RN-20 es reprenen a mitjans de maig


Escrit per: 
Redacció/Foto: Sapyra

Els treballs per securitzar els corredors d’allaus que hi ha l’RN-20 d’accés a França que es desenvolupen en el marc del projecte Sapyra es reprendran a mitjans de maig i s’allargaran fins a mitjans de novembre. Abans que comencin les obres, que tindran una durada de 23 setmanes, es desmuntarà part del Cable Transportador d’Explosius (Catex). Tot i així, tenint en compte que es poden produir nevades abans d’hora, els treballs es podrien ajornar fins a l’any que ve. 
Al departament dels Pirineus-Orientals, s’actuarà en el punt amb risc d’allaus Pe9 (a Portè i Pimorent) i Pe13 (Porta), on s’instal·laran rastells, malles antiallaus i plantacions.
El projecte en curs d’execució es desenvolupa dins dels terminis, els pressupostos i la programació previstos. El programa Sapyra contempla una auditoria de previsió localitzada del risc d’allau per avaluar el procediment i identificar punts de millora. Així mateix, d’acord amb les recomanacions mediambientals, té com a objectiu limitar l’impacte de les obres sobre la biodiversitat.
Aquests treballs van ser una de les qüestions tractades en la reunió del comitè tècnic del Sapyra celebrada el 10 d’abril passat. Van assistir a la trobada el Govern d’Andorra, la Prefectura de l’Arieja, la DIR Sud-Oest, un representant de l’ambaixada de França al Principat, el Centre d’études et d’expertise sur les risques, l’environnement, la mobilité et l’aménagement (Cerema) i el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma).
El servei de restauració dels terrenys de muntanya (RTM) va fer una revisió de les accions dutes a terme i va presentar les millores que es posaran en funcionament en els propers mesos. L’ordre del dia va incloure diversos assumptes com la presentació i l’anàlisi del progrés de les obres objecte del programa, els aspectes financers, l’acord de finançament francoandorrà, i el pla de comunicació (la pàgina web que està en curs de traducció, panells informatius o material multimèdia). Les accions dutes a terme en el corredor d’allaus H4 a l’Ospitalet durant l’any passat van incloure la implantació de barreres antiallaus sobre el terreny (46 barreres de 998 metres de llargada), proves d’idoneïtat per dimensionar els ancoratges, i la col·locació de xarxes per a despreniments de roca.
El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) a través de l’Interreg V-A Espanya, França, Andorra (Poctefa 2014-2020). L’objectiu del Poctefa és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera entre Espanya França i Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

 

securitzar
RN-20
reprenen
maig
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic