Diari digital d'Andorra Bondia

Els usuaris del transport públic creixen un 4,2% l’any passat respecte al 2010


Escrit per: 
M. S. C.

El 2011 es va tancar amb un augment del 4,2% dels passatgers que van utilitzar els autobusos de la Cooperativa Interurbana respecte a l’any anterior.

En total van ser 2.706.000 viatges els registrats en les línies regulars. Aquest increment es va donar a totes les rutes. La més freqüentada és la del bus exprés, i va créixer un 3,7% respecte a l’any 2010. El volum d’usuaris d’aquesta línia és molt elevat, ja que representa el 23% del total.
Per zones, la línia que cobreix el sud del Principat (des de Sant Julià de Lòria fins a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany) la van utilitzar 1.147.500 persones. Això representa un augment del 2,3% respecte a l’any anterior. Cal precisar que aquest volum de passatgers transportats inclou els que van fer servir el bus exprés.
Les línies que cobreixen el territori comprès entre Andorra la Vella i el Pas de la Casa també van registrar un creixement dels usuaris, tot i que van ser les que ho van fer menys respecte a la resta. Així, els busos que fan aquestes rutes van portar 906.000 passatgers al llarg de l’any passat, un 1,8% més que els registrats el 2010.
Pel que fa a les Valls del Nord, els autobusos que uneixen Andorra la Vella amb Ordino, d’una banda, i Arinsal, de l’altra, van ser els que van notar un increment més destacat d’usuaris. Van ser 511.260 els passatgers transportats, xifra que representa un augment del 10,2% respecte de l’any anterior. Aquest creixement és atribuïble sobretot al bus lliure, tot i que en part també als esquiadors que utilitzen el transport públic per arribar a les pistes.
La majoria dels usuaris es concentren als mesos de desembre, gener, febrer i març. Aquest és el període en què el transport públic registra més passatgers, 275.000 durant l’any passat. El president de la Cooperativa Interurbana, Gabriel Dallerès, va precisar que es tracta d’una època de l’any en què coincideix el període escolar i el d’esquí.
A l’altra banda es troben els mesos d’estiu, que són els que tenen una afluència més baixa d’usuaris de transport públic. La xifra de passatgers durant aquesta part de l’any va ser de 150.000. Al mig s’hi troben els mesos de setembre, octubre i novembre, en què el volum de persones transportades ronda les 230.000. Per cobrir aquest increment d’usuaris durant el període hivernal, es dota les línies de serveis addicionals.
Dallerès també va destacar la importància que té el bus lliure pel servei de transport públic que dóna al país. Així, va indicar que amb la posada en marxa d’aquesta modalitat d’abonament per als estudiants de batxillerat, formació professional i els de segona ensenyança que el sol·licitin, s’ha aconseguit un estalvi en el transport escolar i oferir un servei més ampli per als usuaris.
En aquest sentit, els escolars poden utilitzar els busos de les línies regulars durant tot l’any i en qualsevol horari. El president de la Cooperativa va remarcar, però, que el bus lliure també ha beneficiat la resta de ciutadans. En aquest sentit va explicar que en augmentar el nombre de passatgers la companyia ha pogut oferir un millor servei.
Quant al tipus de títol més utilitzat pels usuaris, la Cooperativa Interurbana manifesta que es registra un volum important de bitllets senzills. Aquest fet està fortament relacionat amb la quantitat de turistes que visiten el Principat. Així, Dallerès va indicar que els abonaments són utilitzats majoritàriament per les persones que fan servir de forma freqüent el transport públic.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic