Diari digital d'Andorra Bondia
Un gos passejant.
Un gos passejant.

Els veterinaris proposen la gratuïtat total del genotipatge caní, malgrat que s’hi segueixen oposant


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Facundo Santana

Els centres veterinaris del Principat asseguren que no han modificat el seu posicionament respecte del projecte del genotipatge i que segueixen considerant que no és “convenient ni necessari” l’establiment d’un sistema d’identificació caní a través de l’ADN. D’aquesta manera han contestat, a través d’un comunicat conjunt, a les afirmacions dels cònsols, que van informar dijous que la majoria de professionals hi estan a favor. Així, han afirmat que en la darrera reunió mantinguda amb l’administració, els veterinaris van manifestar que no creuen en el projecte i que si hi acaben participant serà “perquè ens veiem obligats, davant la insistència i pressió que estem rebent per part de comuns i Govern”. Malgrat tot, el col·lectiu ha explicat que, “sense cap finalitat política”  i “amb la voluntat d’aportar solucions que podrien millorar l’execució del projecte”, van aconsellar als representants polítics que Agricultura i els comuns assumeixin tot el cost del projecte (extracció i processament de les mostres), que la subvenció del projecte sigui al llarg del temps i no només per un període determinat ( subvencions periòdiques), i que Agricultura assumeixi la subvenció dels propietaris censats a la parròquia d’Escaldes-Engordany.

Segons indiquen els centres, la major part d’aquestes mesures han estat recomanades per la pròpia empresa Can-ID-Vetgenòmics gràcies a l’experiència de camp en els municipis amb els quals està treballant. A més, van demanar quin cost preveuen que haurà d’assumir el propietari un cop finalitzada la subvenció, però no van obtenir resposta.

A hores d’ara, els centres veterinaris estan valorant la possibilitat de participar en el projecte, “davant la insistència i pressió política efectuada per part dels comuns i Govern”. En aquest sentit han anunciat que un cop tinguin una “decisió col·legial i consensuada”, la faran arribar al més aviat possible al departament d’Agricultura i als comuns.

En el comunicat, els professionals responen a les declaracions dels cònsols, que mantenien que alguns aspectes de l’informe dels veterinaris sobre el projecte no té cap caire científic i inclou consideracions polítiques. En concret, el col·lectiu afirma que “ens alineem amb els criteris i informes publicats per tots els col·legis veterinaris professionals d’Espanya (l'únic país on s’està portant a terme aquest projecte en alguns municipis) que responen a criteris científics, tècnics i jurídics”. En aquest sentit reiteren que el genotipatge amb finalitats sancionadores té un percentatge d’èxit molt baix, que no garanteix la resolució del problema d’higiene a la via pública i en canvi posa en perill els èxits assolits amb l’actual sistema d’identificació mitjançant el microxip i el propi registre d’animals de companyia .És per aquest motiu que continuen proposant la modificació del reglament en el sentit que l’únic dispositiu d’identificació obligatori sigui el microxip.

Els veterinaris també assenyalen que, un cop analitzat l’informe de Laboratori Pasteur i Can-ID ( Vetgenòmics) -la UTE adjudicatària-, segueixen existint criteris científics, tècnics, logístics, administratius, jurídics i econòmics als quals no es dona resposta. D’aquesta manera detallen que existeix un percentatge molt elevat de mostres que no seran concloents, que continuen existint factors limitants per l’obtenció d’una mostra d’ADN, que no es dona resposta a les incidències constatades amb la identificicació i registre al RAC ni amb les casuístiques per la dificultat d’obtenir una mostra de sang en el maneig de determinats individus. També assenyalen que els perfils genètics no seran una prova concloent en un judici, que no hi ha garantia del lloc de la defecació ni de la cadena de custòdia, i que continua existint discriminació per raó de residència.

 

 

 

 

gossos
cens caní per ADN
genotipatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte