Diari digital d'Andorra Bondia
Guillem Santacreu, Marc Pons i Òscar Santos, ahir en la presentació del grup de treball del laboratori de drons.
Guillem Santacreu, Marc Pons i Òscar Santos, ahir en la presentació del grup de treball del laboratori de drons.

En marxa un laboratori de drons per fomentar-ne l’ús al sector públic i privat


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Actua Innovació ha engegat un laboratori de drons amb l’objectiu de fomentar el potencial d’aquestes tecnologies tant per al sector públic com el privat. És per aquest motiu que s’ha creat un grup de treball en el qual participen responsables d’Actua Innovació, altres del departament de Transports del Govern, del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya, l’OBSA així com els bombers per estudiar com l’ús dels drons pot ajudar en la tasca del dia a dia de diferents sectors. Així ho va presentar ahir el  director d’Actua Innovació, Marc Pons, que també va destacar que a més dels bombers que ja han començat a treballar amb drons fa uns mesos, s’han identificat altres sectors. Per aquest motiu, s’han posat en contacte amb els comuns per temes forestals, així com en Medi Ambient i Banders, on aquestes eines aportarien un plus a la seva feina. 
Segons Pons, els objectius són, a més de potenciar la tecnologia de drons als diferents sectors del país, “ajudar empreses que treballen amb ells i incloure els seus serveis per a aquests sectors”, va dir. 
De fet, aquest laboratori té en propietat quatre tipus de dron  i de diferents nivells tecnològics així com també els seus propis pilots. Però a més a més, segons l’assessorament que es presti a les empreses que ho demanin es derivaran a aquells negocis del país que ja presten serveis de drons. “Volem dinamitzar els sectors amb les noves tecnologies però no serem nosaltres els que oferirem els serveis”, va puntualitzar Pons. El laboratori de drons  serà doncs un grup de recerca més en aquest àmbit concret. 

Una llei més favorable
A diferència del que passa en altres àmbits empresarials, Andorra disposa d’una normativa legal de drons més flexible i moderna que els països del voltant. Segons va explicar Guillem Santacreu, assessor de l’autoritat aeronàutica del departament de Transports, la normativa del Principat en matèria de drons es va fer el 2016 i “es va plantejar des del punt de vista de la seguretat de cada operació” i no des de la base de la prohibició de vols a certes zones com passa a altres països. 
Segons aquest especialista, la normativa andorrana permet operacions que a altres països no es permeten, “perquè aquí s’especifica el perímetre a volar, vista la proximitat que hi ha de l’Administració a qualsevol operació”, va dir. 
Això és un atractiu per a empreses estrangeres que fan ús de drons, “perquè en ser una regulació més permissiva, fan operacions aquí que als seus països no estan permeses”, va remarcar Santacreu.
El tècnic també va explicar que a la normativa andorrana s’hi ha afegit l’article de drons d’Estat que tenen excepcions sobre permisos per volar i que corresponen a cossos especials com pugui ser la policia, els bombers i d’altres. “Les nostres operatives amb drons, en ser vols d’Estat ens permet fer ús de les aeronaus en zones on no es pot volar però sempre ha de ser per a actuacions”, va comentar el responsable del Grup de Rescat de Muntanya, Òscar Santos. 
Tal com ja va avançar el BonDia, al registre de drons hi ha una norantena d’aquestes aeronaus no tripulades apuntades, el 60% dels quals corresponen a empreses i particulars del sector audiovisual, i la resta, el 40%, és de l’àrea de l’enginyeria i construcció.
Des del departament de Transports vetllen per la seguretat d’aquests vols i també vigilen vols prohibits de drons. La major part de vegades ho fan posteriorment, quan s’assabenten a través d’imatges o vídeos que s’han publicat o per denúncies de privats. La major part de les vegades s’informa i es media perquè no torni a passar. Només s’ha incoat una sanció i n’hi ha una altra que està en via administrativa. 

Bombers incorpora els drons com a eina de treball i vol formar sis efectius com a pilots

Ara per ara, només Òscar Santos, responsable del Grup de Rescat de Muntanya (GRM) és l’únic pilot de drons del cos de bombers, però l’objectiu és que siguin sis efectius els que tinguin aquesta formació “perquè sempre hi hagi un operatiu”, va explicar Santos.
Segons el cap del GRM, el cos de bombers de França ja té una àrea de drons específica i aquí al Principat també volen que aquestes aeronaus no tripulades s’incorporin com una eina més. “Ens ajudarà en actuacions com ara un incendi d’una xemeneia, on la càmera tèrmica ens podrà dir quina part és la més afectada, però també en recerques de persones perdudes a la muntanya, en allaus, en actuacions a llocs de difícil accés”, va comentar el responsable del GRM.
L’ús dels drons també permetrà guanyar seguretat en certes operacions dels bombers. “Si un cotxe cau per un barranc, podrem veure a través del vol si està assegurat o no i actuarem més ràpid i millor”, va comentar el cap del GRM. Tot i això, Santos va remarcar que el dron serà una eina complementària que se sumarà als recursos dels quals disposen els bombers “però mai substituirà l’helicòpter, perquè aquest és un recurs molt important”. 
Per altra banda, Santos va destacar la importància del grup de treball creat amb Actua Innovació i altres entitats perquè permetrà afegir més aplicacions a l’eina i més utilitats. “El cap de guàrdia també podrà veure per streaming un servei i tenir una visió aèria”, va comentar.

marxa
laboratori
drons
fomentar-ne
ús
sector públic
privat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte