Diari digital d'Andorra Bondia
En tres anys s’han personalitzat un total de 205 matrícules de vehicles
En tres anys s’han personalitzat un total de 205 matrícules de vehicles

En tres anys s’han personalitzat un total de 205 matrícules de vehicles


Escrit per: 
Pepa Gallego

Va ser el 30 d’octubre del 2014 quan es va aprovar la Llei de plaques de matrícula personalitzada de vehicles, per regular la possibilitat d’adquirir plaques al gust del consumidor, de manera similar al que fan en altres països, com Bèlgica, i crear un nou servei públic exclusiu que satisfaci una demanda determinada, ja que el món del motor desperta molt interès i està molt arrelat al Principat. Segons les dades facilitades pel Govern, en els dos  exercicis anteriors –2015, 2016– i fins al passat 15 de novembre, només s’han personalitzat 205 matrícules (hi faltarien les dels dos mesos del 2014, que no s’han facilitat). Una xifra molt inferior a l’esperada, ja que el juny del 2014, quan el Govern va aprovar la llei, es va fer una previsió de recaptació d’entre 1,3  i 2 milions d’euros el primer any i d’entre 300.000 i mig milió d’euros els anys següents. Si es tenen en compte els preus de les diferents tipologies de matrícules, en aquests tres anys s’han recaptat 213.700 euros en concepte del preu de les plaques. A aquesta xifra cal sumar-hi uns 30.000 euros en concepte de la taxa de manteniment anual que cadascuna paga. Quan la llei va entrar en vigor, aquesta xifra es va fixar en 200 euros l’any i actualment en són 50. 

Quins noms trien
Dins de les tipologies que es poden triar, les més nombroses són les de dues lletres més tres xifres; i de tres lletres i dues xifres. Entre d’altres, es sol posar en aquesta tipologia les inicials del propietari i el model del vehicle, com MPQ05. Pel que fa a les matrícules de quatre lletres més una xifra, s’hi posa una paraula o el mateix nom del propietari o propietària, com MERI, i el nombre del vehicle (1,2,3, etc.); o bé combinacions que, si es llegeixen lletres més xifra, formen un nom o una paraula. Quant als models de cinc lletres, solen servir per posar noms propis, com JORDI, o també cognoms i paraules en català o anglès.
 Pel que fa a les que tenen menys de cinc caràcters, s’hi posen paraules en català o anglès, noms propis o les sigles del nom del propietari, però també paraules que tenen a veure amb esdeveniments esportius o combinacions que, si es llegeixen lletra i xifra, formen una paraula, com A10. 
L’evolució per anys ha estat la següent: el 2015 es van matricular 84 plaques personalitzades; el 2016 en van ser 55; i el 2017, fins al 15 de novembre, en van ser 66. 
D’aquestes 205 plaques personalitzades en els darrers tres anys, 16 s’han donat de baixa des de l’inici de l’aplicació de la llei. També cal remarcar que s’han denegat, o resolt desfavorablement, 47 matrícules des de l’inici de l’aplicació de la llei, per no complir els requisits de la llei. Per exemple, no s’accepta la combinació d’alterar l’ordre de lletres i xifres; el fet que pugui induir el públic a l’error, com OO000; o que la combinació correspongui a una marca registrada a Andorra. 
Aquest és el procediment per obtenir aquestes matrícules: en primer lloc, la persona interessada entra la sol·licitud de la reserva de la matrícula i en paga la taxa. Posteriorment, el Govern valora la sol·licitud de la reserva i la resol, en un màxim d’un mes, per ordre d’entrada. La reserva té una vigència de tres mesos. Arribats a aquest punt, la persona interessada entra la sol·licitud d’atribució de la matrícula a un vehicle concret i en paga la taxa d’adquisició. Finalment, el Govern valora la sol·licitud d’atribució i la resol en un màxim d’un mes. Ja amb la targeta groga, emesa pel Registre de Vehicles, els sol·licitants podran presentar aquest document a l’Automòbil Club d’Andorra (ACA), que els lliurarà les plaques personalitzades. De fet, el vehicle no perdrà mai la matrícula ordinària, ja que es recupera en cas de traslladar o donar de baixa la matrícula personalitzada.

personalitzat
matrícules
vehicles
205
tres anys
Comentaris: 1

Comentaris

I no es diu quan costa la matricula personalitzada? Es comenta per la vall que suposa 4000 € fer-la. Ja possats o podiau haver dit.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic