Diari digital d'Andorra Bondia
Repartiment de la vianda de sant Antoni a Canillo.
Repartiment de la vianda de sant Antoni a Canillo.

Encamp i Canillo reparteixen 3.000 racions d’escudella de Sant Antoni


Escrit per: 
Agències/Redacció / Foto: Jonathan Gil

El Comú d’Encamp va celebrar ahir la tradicional festa de l’escudella de Sant Antoni a la plaça de Sant Miquel. Malgrat la neu que va caure durant la nit, centenars de persones van fer cua durant una bona estona per degustar una de les 2.000 racions que hi havia preparades. Per aconseguir-les, van caldre 700 litres d’escudella i 150 litres de caldo.

Mitja dotzena de cuiners voluntaris van ser els encarregats de preparar l’escudella d’Encamp. Els primers s’hi van posar aviat, a les tres de la matinada, just quan començava a nevar. Per l’escudellaire major, Àlex Arnó, el secret de l’escudella és el caldo: “si fas un bon caldo i tot el que hi poses és bo, l’escudella queda bona”. Segons Arnó, la d’Encamp és la millor escudella del Principat. I, de fet, fa uns anys, van guanyar el premi a la millor escudella dels països catalans.

Abans hi va haver el tradicional mercat dels Encants, una subhasta on la gent de la parròquia pugna per diversos productes. En total se’n van repartir 25 i l’aposta més alta va ser de 65 euros, per un lot d’embotits variats. Al final es van recaptar 851 euros que, sumats als 900 euros que s’havien recollit durant la darrera setmana amb les vendes porta a porta, van donar una xifra de 1.751 euros. Aquests diners es destinaran íntegrament a l’església d’Encamp, que els invertirà en productes per a la gent més necessitada de la parròquia.

A Canillo es van preparar entre 700 i 1.000 racions de vianda. Per això, els cuiners van abocar a les fogaines 70 quilos de botifarra, 40 de peus de porc, 50 de mandonguilles i 70 més de gallina, a més de la verdura i els altres ingredients tradicionals. A les 6 del matí van començar a fer bullir els escudellers. La plaça del Telecabina va acollir el repartiment de l’escudella, que es va servir en un plat de ceràmica dedicat aquest any al santuari de Meritxell. La vianda es va acompanyar de pa, vi i coques. L’àpat popular va coincidir amb els Encants i la recaptació es destinarà a finalitats benèfiques.

El proper dimecres, 17 de gener, se celebrarà l’escudella a la Massana, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany; dissabte, 20 de gener, a Sant Julià de Lòria i diumenge, 21 de gener, al Pas de la Casa. 

escudella de Sant Antoni
Sant Sebastià
gastronomia
Encants de Sant Antoni
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic