Diari digital d'Andorra Bondia
Inaugurat el mural per embellir el Pas
Inaugurat el mural per embellir el Pas

Encamp rebaixa la tarifa de Maià per resoldre el tancament de Beixalís


Escrit per: 
Agències / Foto: ANA

El Consell del Comú d’Encamp celebrat ahir al Pas de la Casa va aprovar la rebaixa de les tarifes a l’abocador de Maià amb la voluntat d’aportar “una solució” al tancament de l’abocador de Beixalís, “facilitar-ne l’ús” i “evitar que els preus del sector de la construcció, i especialment de l’obra pública, és vegin incrementats pels costos d’abocament”, segons la cònsol, Laura Mas. La modificació preveu que el preu, 4,20 euros per tona, sigui el mateix independentment del volum de runa, fet que “beneficiarà principalment les empreses més petites que no traslladen grans quantitats”. Fins al moment els preus per abocar runa al Maià anaven dels 4,20 als 7,5 euros. 
De totes maneres, la cònsol va advertir que cal trobar “un lloc alternatiu” on deixar la runa durant els mesos d’hivern que l’abocador de Maià es troba tancat a causa de la climatologia, per traslladar-la a l’abocador quan es torni a activar. Segons Mas, el Comú farà el possible perquè el període d’inactivitat de l’espai sigui el més curt possible per no paralitzar aquelles obres que ja s’han iniciat i que els constructors no es vegin afectats pel tancament del dipòsit de brossa de la Massana.

Dotze anys per construir
D’altra banda, el Consell de  Comú també va donar llum verd a la modificació del pla d’urbanisme de la parròquia per permetre que les construccions de més de 15.000 metres quadrats es puguin allargar fins a un període de dotze anys. Entrant al detall, el canvi preveu que el procés per executar edificacions de gran envergadura passi de vuit a dotze anys, fet que ha inquietat els membres del partit Socialdemòcrata + Independents i d’Agrupament Encampadà, que consideren que l’allargament “en excés” dels permisos pot provocar una mala imatge de la parròquia.
Segons la consellera Esther Vidal, que les construccions de més de 15.000 metres quadrats es puguin allargar durant dotze anys “és molt temps, fins i tot excessiu. Ens agradaria que a tots se’ls donés les mateixes oportunitats. Estem a favor de facilitar la construcció, però també considerem que hi ha límits”. El conseller Enric Riba, per la seva banda, va advertir que l’allargament dels terminis pot comportar “que ens trobem amb obres carcassa durant molt de temps”. Riba havia proposat que les construccions d’entre 5.000 i més de 15.000 metres quadrats tinguessin a partir de l’aprovació un període de sis anys per ser executades i poguessin demanar en cas necessari una pròrroga de tres anys.
El cònsol menor, Jean-Michel Rascagnères va defensar la modificació de l’ordenança al·legant que amb els canvis s’equipara amb la que té el Govern, ja que fins al moment el d’Encamp “era més restrictiu”, a banda de dotar als promotors de més seguretat jurídica i als constructors de més flexibilitat. I ha avançat que ja hi ha un projecte d’aquestes característiques als terrenys del costat de l’antic hotel Rosaleda.
Finalment, i en resposa a preguntes dels socialdemòcrates, Mas va explicar que estan estudiant la possibilitat d’habilitar una zona d’aparcament en càrrega i descàrrega de 15 minuts al carrer major del Pas de la Casa, per la qual des de la majoria ha demanat l’opinió i l’autorització als comerços de la zona perquè les voravies són de propietat privada. A banda d’això, caldrà estudiar les tipologies de vehicle que hi podrien aparcar, ja que les voreres estan calefactades per tal d’evitar que es gelin durant la temporada d’hivern i es podria espatllar el sistema.

El vial d’accés al Cramea costarà 1,5 milions

El Comú invertirà prop d’1,5 milions d’euros a la construcció del vial que donarà accés al Cramea, les obres del qual començaran l’1 de juliol. Així es va aprovar ahir per unanimitat al Consell de Comú. La inversió s’executarà de manera plurianual a causa de la climatologia durant els mesos d’hivern: aquest curs s’hi destinaran 600.000 euros i el 2023, 900.000. “La instal·lació és molt important per al Pas perquè ens consolidarà com a destinació d’alt nivell esportiu en altura”, va insistir la cònsol. De la seva banda, tot i haver-hi votat a favor, el conseller socialdemòcrata, David Rios, va recordar que la xifra supera la inversió que figurava al pressupost del 2022 en 300.000 euros, un import “elevat” que va demanar que “no acabi engreixant l’endeutament de la corporació”. Segons Mas, l’encariment del projecte es deu a la situació econòmica actual i els efectes del conflicte a Ucraïna, que han provocat una inflació en el preu dels materials i el transport.
Finalment, el Comú va adjudicar el concurs per proveir-se d’un sistema de vídeo. A partir de la tardor es podran seguir els consells a través del web comunal.

 

 

 

Encamp
tarifa
Maià
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic