Diari digital d'Andorra Bondia
Uns edificis d’habitatges a Escaldes-Engordany.
Uns edificis d’habitatges a Escaldes-Engordany.

Encara hi ha diners per emancipar-se


Escrit per: 
E. A. A. / FOTO: Facundo Santana

El programa d’ajuts a l’emancipació dels joves que el Govern va posar en marxa el desembre de l’any passat i que consisteix en la subvenció dels dos mesos de dipòsit i el primer mes de lloguer per a joves que facin per primera vegada el pas de sortir de casa -això sí, amb feina estable i la intenció d’esgotar el contracte inicial de cinc anys- ha arribat a l’octubre havent esgotat una mica menys de la meitat de la dotació pressupostària inicial amb la qual comptava i que era de 200.000 euros. En concret, s’han resolt favorablement 46 sol·licituds de les 91 presentades fins a l’11 d’octubre i l’import total de les subvencions ascendeix a 92.312,52 euros: 83.072,52 euros per a l’emancipació pròpiament dita i 9.240 euros en ajuts al transport públic en el cas de joves que hagin optat per un habitatge fora de les parròquies centrals. 

En la roda de premsa de balanç, la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, ha fet una valoració positiva del programa i ha assegurat que el nombre de sol·licituds demostren “l’interès pel programa”. Amb tot, ha reconegut que el fet que un dels requisits per accedir a l’ajut sigui tenir una feina estable “pot haver estat un factor per no haver rebut més sol·licituds” en el context actual de fre al mercat laboral per la pandèmia.

Els ajuts a l’emancipació no condicionen l’atorgament a l’import del lloguer, si bé la subvenció màxima s’estableix d’acord amb el barem del conjunt dels ajuts a l’habitatge, és a dir, 657 euros en el cas d’una persona sola i 688 euros quan es tracti de dues persones. És per aquest motiu que els ajuts han rondat els 1.800 euros, corresponents a tres mesos d’un lloguer (els dos mesos de dipòsit i el del primer mes corrent).

Entrant al detall dels ajuts atorgats, 25 dels beneficiaris s’han emancipat sols i 21 ho han fet acompanyats. Per parròquies, el 46% han triat un habitatge a les parròquies centrals (31% a Andorra la Vella i 15% a Escaldes-Engordany), el 20% a Encamp, el 17% a la Massana, el 9% a Ordino, el 4% a Canillo i, finalment, un altre 4% a Sant Julià de Lòria.

La titular d’Afers Socials, Joventut i Igualtat ha asssenyalat que la convocatòria és oberta i que, per tant, no hi ha una data límit per sol·licitar els ajuts. A més, en el cas dels sol·licitants que no compleixen algun dels requisits, el ministeri els informa de la resta d’ajuts a l’habitatge per si s’hi poden acollir. L’ajut està destinat a joves d’entre 22 i 30 anys, amb uns ingressos superiors al salari mínim interprofessional i inferiors a 24.000 euros bruts anuals. A més,  la persona sol·licitant no pot superar un llindar patrimonial determinat i ha d’haver viscut un mínim de cinc anys al país. 

ajuts habitatge
joventut
emancipació
Judith Pallarés
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic