Diari digital d'Andorra Bondia
Simó Duró és president de la Federació de la Gent Gran.
Simó Duró és president de la Federació de la Gent Gran.

Encara sense acord amb els podòlegs per oferir servei gratuït a la gent gran


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El ministeri d’Afers Socials encara treballa per signar un conveni amb el Col·legi de Podòlegs per tal d’oferir aquest servei a les persones grans amb recursos econòmics insuficients. Des del ministeri asseguren que es vol establir un torn per poder prestar el servei a un preu avantatjós i fer-se’n càrrec en tot o en part el ministeri per a les persones grans amb pocs recursos. S’han presentat uns preus que els podòlegs han d’aprovar i també establir les eines per tal de determinar quins seran els criteris per establir quines persones en seran considerades beneficiàries. La voluntat hi és per les dues parts però encara no hi ha data al calendari per asseure’s i concretar tots aquests punts.
A més, des del Col·legi de Podòlegs també hauran de preguntar quins seran els podòlegs que voldran afegir-se a aquesta iniciativa. Des del col·lectiu de podòlegs afirmen que el ministeri els ha explicat que primer es farà en format d’una prova pilot com la que ja es va fer amb els diabètics, que de passada recorden que no s’ha continuat i no ha tingut una aplicació pràctica.
En aquest conveni també es preveu que es determini el nombre de visites del podòleg per persona, i quines assumirà el ministeri.
Podologia ja consta inclosa en la cartera de serveis aprovada l’any passat com a servei bàsic obligatori per a les residències assistides i les llars residencials, segons asseguren des d’Afers Socials. Ara, però, falta satisfer aquesta demanda de la Federació de la Gent Gran que a més també forma part del pla “Tu ets important” que es va aprovar fa un any per implementar una vintena de mesures per millorar la qualitat de vida i la capacitat econòmica de la gent gran. Des del ministeri asseguren que la voluntat és signar el conveni “com més aviat millor, però cal tenir en compte que no depèn exlusivament de nosaltres”, van dir des d’Afers Socials.
El president de la Federació de la Gent Gran, Simó Duró, va manifestar que “ja fa massa anys que s’arrossega aquesta demanda i encara no s’ha aconseguit”.
Precisament el passat dia 19 el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, es va reunir amb el president de la Federació de la Gent Gran per tal de fer un repàs dels temes pendents i de l’estat de les vint mesures que formen part del pla “Tu ets important”. A més del servei de podologia es va parlar del conveni pendent de signar entre les parts i que fa mesos que es treballa. Aquest conveni “volem que doni independència i autonomia a la federació en la gestió del seu pressupost amb un programa anual”, va explicar Simó.
Amb aquest conveni, el ministeri també es compromet a oferir un espai amb una persona que treballarà permanentment per oferir assessorament a la gent gran per totes les tramitacions que han de realitzar a l’hora, per exemple, de demanar ajudes. Es té previst que aquest local sigui un local adjunt a la Federació Andorrana d’Associacions de Discapacitats (FAAD) a Prada Casadet, tot i que és un dels temes que encara s’ha de tancar amb el ministeri, com també la xifra del pressupost que volen acordar en aquest conveni, que serà anual però també renovable per quatre anys. Aquest pressupost haurà de preveure el funcionament, manteniment i sou de la persona d’aquest nou servei que es vol obrir, però també altres activitats de la federació com les assemblees, la divulgació d’activitats, els jocs de taula o el comitè olímpic, entre d’altres. “Volem que aquest pressupost sigui compartit però tenir llibertat sobre ell”, va comentar Duró.
Duró va recollir divendres passat l’esborrany d’aquest conveni que ara es preveu que s’estudiï per part de la federació i acabar de tancar certs detalls perquè des del mateix ministeri d’Afers Socials asseguren que es té la previsió de signar el conveni el proper mes de setembre.
Aquest mateix mes el ministeri també té previst aprovar el reglament que permetrà fer les sol·licituds de la pensió de solidaritat i del 100% i el tercer pagador conjuntament amb el ministeri d’Afers Socials, el qual s’encarregarà de portar a terme tota la tramitació. Aquestes tarifes del 100% de responsabilitat de la CASS i tercer pagador per a totes les persones que perceben la pensió de solidaritat per a la gent gran ja s’estan concedint en tots els casos, segons informa el ministeri, però ara es vol fer aquest reglament per facilitar-ne la tramitació.

 

podòlegs
gent gran
servei gratuït
acord
sense

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte