Diari digital d'Andorra Bondia
Una torra elèctrica folrada per Endesa als termes de Cornudella de Montsant i Ulldemolins (el Priorat).
Una torra elèctrica folrada per Endesa als termes de Cornudella de Montsant i Ulldemolins (el Priorat).

Endesa posarà fundes aïllants per primer cop en una línia d’alta tensió


Escrit per: 
Agències/Foto: Endesa

Endesa implementarà per primera vegada en una línia d’alta tensió de Catalunya unes fundes aïllants per protegir l’avifauna de les torres elèctriques. Es tracta d’un sistema antielectrocució “molt eficient” que fins ara només podia aplicar-se a la xarxa de mitjana tensió i que, gràcies als darrers avenços tecnològics en la fabricació de materials, s’ha pogut desenvolupar per a nivells de tensió de major voltatge. La línia d’alta tensió a 110 kV que la companyia ha escollit per començar a implementar aquestes fundes aïllants és una línia del Prepirineu lleidatà que va des de la subestació de la Pobla de Segur fins a la de la Torre de Capdella, al Pallars Jussà, i creua també els municipis del Baix Pallars –al límit del Pallars Sobirà–, la Conca de Dalt i Senterada. Els treballs es realitzaran de cara a la tardor en aquesta línia, de més de 25 quilòmetres de longitud, propera a zones catalogades dins la xarxa europea Natura 2000.
En total, la línia d’alta tensió té una extensió de 25,3 quilòmetres i una derivació fins a la subestació Molinos, al nucli de Mont-ros, que pertany a la Torre de Capdella. Es tracta d’un recorregut proper a zones catalogades dins la xarxa Natura 2000 –la política europea més important de conservació de la naturalesa i les espècies que hi habiten– i que compta amb una gran varietat d’aus rapinyaires i hi nidifiquen especialment trencalossos, una espècie de voltors. Segons la companyia, la instal·lació de les fundes aïllants es realitzarà de cara a la tardor abans que arribin les baixes temperatures i es col·locaran a totes les torres de suspensió de la línia, és a dir, en tots aquells suports elèctrics on els cables es troben suspesos amb cadenes d’aïlladors, els quals fan la funció d’aïllar elèctricament els cables de les torres. Aquestes infraestructures són les que es consideren especialment sensibles i on hi podria haver possibles accidents per col·lisió o electrocució.
Els nous dispositius reduiran el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que en estendre les ales hi podria haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric, així com la conseqüent descàrrega, segons d’Endesa. Fins ara, els resultats en línies de mitjana tensió duts a terme per la companyia han estat “molt satisfactoris” i espera que amb aquesta nova aplicació a la xarxa d’alta tensió “s’aconsegueixi salvaguardar i protegir més l’avifauna que habita o transita per zones amb infraestructura elèctrica”.  Aquests treballs s’emmarquen en la política mediambiental de protecció de la diversitat i formen part del pla d’inversions d’Endesa al territori per preservar la fauna.

Endesa
fundes
aïllants
alta tensió
línia
primer cop

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte