Diari digital d'Andorra Bondia
Enric Batlle: “Volem crear parcs estàtics quan a 100 metres tenim l’exterior”
Enric Batlle: “Volem crear parcs estàtics quan a 100 metres tenim l’exterior”

Enric Batlle: “Volem crear parcs estàtics quan a 100 metres tenim l’exterior”


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Guardonat per la seva publicació ‘El Jardí de la Metròpoli’, ahir va ser convidat com a conferenciant pel col·legi d’arquitectes per parlar de fusió de l’espai públic i la natura.

Per què unir dos conceptes, com urbà i rural, que sempre han volgut ser antagònics?
Perquè estem en una societat en què des del món urbà es reivindica cada vegada més el món rural. Tothom vol unes ciutats més naturals, menjar de quilòmetre zero... i, per altra banda, des del món rural es veuen les virtuts de la ciutat i tothom vol tenir els mateixos serveis i comunicacions. Aquesta frontera, que històricament ha separat, crec que està en discussió. Hi ha una fusió entre ciutat i natura. Entre el camp i les zones ur­banes. 

Com es pot renaturalitzar una ciutat?
Es parla de tenir unes ciutats més saludables. Tenim unes urbs molt contaminades, plenes de cotxes de gasoil o de gasolina, ciutats que s’han impermeabilitzat i no recullen l’aigua, que tenen vegetacions artificials quan les podrien tenir més naturals per generar biodiversitat. I pel que fa a la producció del menjar, cada vegada es parla més del menjar proper. Podem tenir capacitat per produir a les nostres ciutats amb materials propers. Es pot aplicar a tots els territoris, també a Andorra.

S’han de replantejar doncs els plans urbanístics?
Sí. Som en uns moments de canvis bastant importants. Ens trobem amb uns models de ciutat basats en uns aspectes que estan canviant. Creem molts espais per a vehicles privats quan, per una altra banda, diem que se n’ha de restringir l’ús. Fem molts parcs difícils de mantenir quan de vegades el que necessitem són espais de foment de la natura o una millor relació entre l’espai interior i l’exterior. Volem fer parcs estàtics quan a només 100 metres hi ha l’exterior. Això a Andorra encara passa més. De què serveix un parc al centre quan pots tenir uns camins per comunicar l’interior amb l’exterior? I també podem produir energies properes. 

Andorra, doncs, tindria fàcil aquesta renaturalització?
Sí. A la gent li agrada caminar i anar en bicicleta. Si po­guéssim córrer des de casa i anar a l’exterior corrent ho faríem més. Però a més d’espais també parlo d’energia. A Andorra, com en altres llocs, utilitzem combustibles fòssils, com petrolis, quan al costat tenim boscos immensos que s’han de cuidar. I la biomassa que feien servir els nostres padrins ara està altre cop en boca de tothom. 

Enric Batlle
Col·legi d'Arquitectes
conferència

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte