Diari digital d'Andorra Bondia
Al centre sociosanitari del Cedre hi ha un total de 90 places concertades.
Al centre sociosanitari del Cedre hi ha un total de 90 places concertades.

Entrar en un centre sociosanitari pot arribar a costar el doble des d’avui


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Ingressar en un centre sociosanitari costarà més a partir d’avui i en alguns casos es pot arribar quasi a duplicar la tarifa  actual. El motiu? Pagar el cost real del mòdul d’hoteleria, que inclou manutenció, restauració i allotjament, i la introducció d’un nou concepte: el d’atenció a l’autonomia personal. L’objectiu és passar d’un “model més medicalitzat”, que tenia sobretot en compte el nivell de dependència de l’usuari, al “model d’atenció centrada en la persona”, que prioritza especialment  l’atenció a la fragilitat i l’ajuda a la dependència. 

Això suposa un nou model també de finançament basat ara en el preu real del seu cost que de cara a la butxaca de l’usuari comportarà l’encariment d’alguns serveis. Ho van explicar ahir al matí la secretària d’Estat d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Teresa Milà, i la cap d’àrea de recursos sanitaris, Carme Pallarés, en una roda de premsa per presentar precisament els nous preus públics i del cost de referència dels serveis socials i sociosanitaris per a les persones grans en situació de dependència i persones amb discapacitat majors de 65 anys que publica avui el BOPA.

De 780 a 1.426,30
A la pràctica, l’anomenat mòdul hoteler que paga el padrí i que fins ara costava 780 euros, a partir d’avui costarà per als nous usuaris 926,30 euros, el que suposa un 80% del salari mínim, va remarcar Milà. Pel que fa al nou mòdul d’atenció a l’autonomia personal, costarà 500 o 600 euros en funció del grau de dependència que tingui l’usuari i el nivell de comorbiditat, segons l’índex de comorbiditat de Charlson. Quant a la despesa sanitària per a aquelles persones que no tinguin el reemborsament del 100% de la CASS, com fins ara hauran de pagar el 10%, però aquests casos són pocs, va recordar la secretària d’Estat. Igualment, va precisar que les persones pagaran “en funció del seu patrimoni”, i les que no puguin abonar aquest preu podran demanar els ajuts puntuals que ofereix Afers Socials. Així doncs, un usuari amb un grau de dependència 3 i el 100% de cobertura de la CASS fins ara pagava 780 euros al mes; en canvi, ara un padrí que entri en un sociosanitari pagarà 1.426,30.

D’aquesta manera, ara se separa la despesa mèdica que cobreix la CASS de l’atenció a la dependència. Així les coses, qui surt més beneficiat quant a l’aportació de diners que ha de fer és precisament la CASS, ja que “la part sanitària disminueix moltíssim”, va deixar clar Milà. En el cas de l’aportació del Govern, que fins ara era de 600 euros o bé de 1.300 o 1.600 euros en funció del grau de dependència, ara serà de 900 o 950 euros. Es tracta d’un model semblant al de França, tot i que allà les tarifes són més cares, va dir Milà, que també va fer notar que des d’ara el preu de les places de tots els centres sociosanitaris queda unificat.

Les noves tarifes, va recalcar la secretària d’Estat, no afectaran els residents actuals, que seguiran amb les mateixes condicions que tenien fins ara i continuaran pagant segons el model de finançament que estava vigent.

Nou persones en llista d’espera per entrar en una residència
El ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat està treballant per poder concertar més places en centres sociosanitaris. I és que en aquests moments hi ha nou persones en llista d’espera per poder entrar en una residència, la qual cosa no vol dir que estiguin desateses, va puntualitzar la secretària d’Estat d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Teresa Milà. En aquest sentit, va explicar que es tracta de padrins que o bé són atesos per serveis privats o bé són usuàries del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), o bé d’algun dels centres de dia o del servei d’àpats a domicili. 

En total hi ha al Principat 378 places de residència, 235 de les quals són concertades. Per centres, el Cedre és el que en té el major nombre. Així de les 120 places de capacitat, 90 són concertades. Per la seva banda, la totalitat de les 55 que oferta la Clínica Geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar són concertades. En el cas del Centre Residencial Domus ViSalita, de les 148 que ofereix ho són quasi la meitat, 75. Finalment, el que té menys places concertades és la Residència Clara Rabassa, de manera que de les 55 places, només ho són cinc.

Centres de dia
Quant a les places concertades dels centres de dia, en aquests moments es considera que són suficients i no cal ampliar-les, segons la secretària d’Estat. Actualment es disposa de 120 places, 80 de les quals són concertades. Entrant al detall, la totalitat de les que ofereix la Clínica Geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar, 20, són concertades. El Centre Residencial Domus Vi Salita en té 14 de les 30 que posa a disposió. La residència Clara Rabassa en té set de les 20 places que ofereix. Finalment, als dos serveis gestionats per la Creu Roja Andorrana a Andorra la Vella i a Sant Julià hi ha un total de 50 places, 40 de les quals són concertades. 

tarifes
centres sociosanitaris
demà
usuaris
Comentaris: 1

Comentaris

Entre la misèria que cobrarem de la CASS i aquestes notícies, dona ganes de morir abans per no patir... Srs. de Govern, haurieu de protegir a la gent gran que ha fet país quan vosaltres encaran anàveu en panyals!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic